Pension

På väg mot pension

2018-12-01
Att prata om drömmar och framtidsplaner – är det skryt!?
Fick höra en synpunkt från en person med bristfällig uppfostran, som pekade på våra planer att så småningom lämna vår nuvarande boplats och flytta till Portugal, som pensionär och det faktum att jag är ganska öppen med det, som att jag SKRYTER om det!
Jag har sen många år tillbaka drömmen och den absoluta ambitionen att kunna förverkliga den drömmen om några år, men helt ärligt är det ju egentligen ingenting vi med säkerhet vet kommer att ske. Mycket kan ju hända under de återstående åren. Men att prata och berätta öppet om sina drömmar… är det verkligen det samma som SKRYT!?

2018-11-24
Hemma igen-med stärkt uppfattning!
Så var man då hemma igen, efter tio underbara dagar på paradisön Madeira. Jag står fortfarande fast vid mina tidigare tankar! Madeira hade passat mig perfekt som hemvist efter pensionen. Perfekt klimat, sympatiskt folk och fantastisk natur och platser att uppleva! Men kanske det ändå blir det praktiska som får avgöra. Kommunikationerna är lite komplicerade om man inte åker charter. Sen en praktisk detalj att tänka på, är ju förvisso det faktum att man blir äldre, med möjligen åtföljande begränsningar i att förflytta sig. Då är ju klart inte terrängen på vulkanön Madeira den mest lämpliga. Det finns ju nästan inga vågräta marker över huvud taget. Och trots att jag under den här resan provat på att köra bil på Madeiras branta serpentinvägar, och även klarat det med väl godkänt, så är väl också förmågan till bilkörning något som efterhand blir allt sämre. Så det tidigare beslutet att välja Portugal som boplats som pensionär står nog fast. Klimatet där är ju nästan lika bra, även om det i den södra delen kanske slår på cirka fyra grader under den kalla årstiden.

2018-10-08
Det blev ändrade resplaner! 
Hittade faktiskt en billig restresa igår, så våra rekognoceringsplaner blir förändrade. Vi åker till Madeira istället för Portugal. Ja, det är ju förvisso fortfarande Portugal, men ändå. Men samtidigt kan ändå detta också bli lite av en rekognoceringstur. Jag kan mycket väl tänka mig att bosätta mig på denna vackra ö. Framför allt klimatet tilltalar mig, med en medeltemperatur mellan 18-30 grader över hela året.
Det som kan tala emot ett boende där, är väl i så fall kommunikationerna i de fall vi vill åka tillbaka och hälsa på i Sverige, eller när släkt och vänner ska komma och hälsa på oss. Inte alltid helt lätt att hitta direktflyg.
Hur som helst så ser jag verkligen fram emot att få komma tillbaka till denna paradisö efter närmare 43 år!
Collage 2018-10-08 14_26_57
(Bilden är ett collage av lånade bilder)

2018-10-06
Planering
Nu är det faktiskt bara fem veckor kvar till vår planerade rekognoceringsresa till Portugal! Har en lista över ett antal orter som vi tycker känns extra intressanta att kika lite närmare på. Som skrivande och bildskapande är vi självklart särskilt intresserade av de orter som omnämns som ”kulturmekka” och liknande. Det är ju inte turistorterna som lockar oss.
Med detta sagt ska det dock tilläggas att det inte är helt tvärsäkert trots allt att det blir just Portugal vi reser till i november. Skulle det dyka upp en restresa till Madeira till ett frestande pris, är det inte alls otroligt att vi väljer det istället. Vi har trots allt några år framför oss att utforska Portugal.

2018-08-03
Chockvärme! Betänkligheter för framtiden? Både ja och nej!
Nu när vi kan konstatera att hela norra halvklotet drabbats av kanske tidernas värsta värmebölja, och framför allt Portugal och Spanien i helgen spås uppnå runt ofattbara femtio plusgrader, kan man inte undgå att bli oroad! Oroad för framtiden. Å ena sidan självklart oro inför vart vi människor egentligen håller på att föra vårt stackars klot! I årtionden har vi varit medvetna om den globala uppvärmningen och allt vad det innebär. Likväl har vi i stort sett fortsatt som om ingenting hade hänt. Inte minst har flera politiker världen runt blottat sin egen inskränkthet och hävdat att det enbart är ett påhitt av forskarna!
En annan oro rör oss personligen.
Ska vi oroas inför tanken att bli pensionär i Portugal, med kanske fler allvarliga värmeböljor!? Ja, kanske det stärker tankarna vi haft sen tidigare att inte sikta allt för långt söderut, utan snarare den norra delen. Men, ändå inte. Ser att till exempel Viana do Castelo i norra Portugal nu i skrivande stund har 33 grader. Jag tror egentligen inte att dessa extrema värmeböljor ska skrämma oss. Gäller kanske bara att planera och tänka sig för när man söker bostad.
Å andra sidan är klimatet på Madeira fortfarande mer behagligt. Just för tillfället har man ”bara” 25 grader där. Med en medeltemperatur året runt på mellan 18-25 grader gör det Madeira till ett, åtminstone för min del, idealiskt ställe att leva på. Problemet där är kommunikationerna, om man vill åka tillbaka och hälsa på i Sverige. Det är egentligen bara flyg som gäller, och dessutom långa restider.
Vi får väl se.

2018-06-08
Våra skäl för flytt är knappast skattesmitning!
Var och varannan dag hör vi hur Sveriges finansminister bråkar med sin motsvarighet i Portugal om beskattningen på svenska pensioner, och hur Portugal blivit till något av ett skatteparadis för svenska pensionärer.
Kanske det stämmer och jag ser på olika forum för just ”Portugal-Svenskar” att påfallande många är höginkomsttagare, och man köper sig ganska lyxiga bostäder i Portugal, samtidigt som man ändå vill stå kvar med en fot i Sverige.
Det där är inte särskilt relevant för oss! Vi väljer inte att sikta på pension i Portugal för att smita från skatter eller liknande. Fram för allt handlar det om att vara väldigt trött på de svenska vintrarna, och som pensionär har vi inte särskilt mycket som binder oss vid Sverige. Sen är det givetvis även ekonomin. Men för oss handlar det om att vi kan se fram emot pensioner som kan bli väldigt svårt att klara sig på, och en flytt utomlands innebär i de flesta fallen mer för pengarna, eftersom Sverige har Europas högsta skatter.
Det boende vi kommer att välja är heller inte någon lyxbostad. Vi ska ha en enkel bostad, inget stort, bara normal komfortabel bostad.
Jag kan känna en viss aversion från folk när de får veta att vi planerar att flytta till Portugal, nästan som att vi därmed är någon sorts skattesmitare! Men vi kunde lika gärna valt något annat sydeuropeiskt land, men sett till levnadskostnader rent allmänt föreföll Portugal passa oss bäst. UTAN de för närvarande fördelaktiga skattereglerna.

2018-04-28
Sparsam flytt
Ja, det är troligen två till tre år kvar innan vi är där, men vi har redan diskuterat en hel del kring hur vår flytt ska se ut. Läser många inlägg av andra lyckliga pensionärer som är på gång, eller nyligen har flyttat söderut, och det talas hela tiden om stora transporter där man flyttar hela sitt bohag.
Vår plan ser helt annorlunda ut!
När det är dags för vår del, tänker vi packa allt som vi SKA ha med oss i släpet och bilen. Allt annat ska vi försöka sälja i en ”bostadsloppis”! Eller skänka bort! Eller kasta, om inget annat fungerar.
Viktigast att ta med är självklart all dator- och kamera-utrustning, kläder, en del böcker, verktygslåda, nödvändigt husgeråd, sängkläder, lite handdukar och annat badrumsmaterial. Möbler tar vi bara med i mån av plats.
Allt övrigt som kan tänkas behövas skaffar vi på plats efter hand istället.

2018-04-21
Anklagande diskussion!
Hamnade i en diskussion om det svenska pensionssystemet, med en vän på Facebook. Jag är kritisk till hur svenska politiker har hanterat det, men jag har väl inte helt och hållet alla fakta. Men klart är att något gått väldigt fel när det gäller våra pensioner. Och hur det än är, måste det ju anses vara helt fel när människor som arbetat hela livet, inte har råd att leva ett normalt liv som pensionärer!
Men den här diskussionen ledde till att jag snudd på blev anklagad för att hävda Sverigedemokratisk propaganda! Det är bara det att jag politiskt står så långt ifrån SD:s rasistiska politik som det någonsin är möjligt, och personen som gjorde denna liknelse var lite väl långt ute på den tunna isen!
Vad det handlar om, så vitt jag förstår, är en tveksam hantering av de etablerade partierna som blev problematisk på grund av finanskrisen. Det ser ju ut som det gör, och för vår del väntar inte någon lysande hög pension. Men vi siktar heller inte på något lyxhus i utlandet. En bostad, kort och gott, och det handlar minst lika mycket om att komma bort från vårt kyliga klimat, som att försöka få pensionen att räcka till. Och vem vet efter valet, kanske även komma bort från ett politiskt styre vi definitivt inte vill leva under!

2018-04-12
Aktiv pension
Helt ärligt har jag drömt om pension i många, verkligen många, år! Tror redan innan jag ens fyllt 50! Ja, jag vet, många skulle säkert lite snusförnuftigt påpeka att ”man måste minsann jobba och göra rätt för sig… och bla bla bla…” Jo tack, jag vet! Men det hindrar inte att man kan drömma och ha önskningar om en mer givande tillvaro.
Många, kanske de flesta, tycker det är positivt och givande att ha ett jobb och ägna sig åt och det kan det ju vara.
Men som saker och ting har utvecklats för min del, är jobbet enbart något jag måste ha för att kunna leva! Alltså för att kunna tjäna de pengar jag behöver för att klara mitt uppehälle. Jag har alldeles för mycket att ägna min tid åt för att ens egentligen ha tid att arbeta.
Nu när vi lite försiktigt börjat titta närmare på vad som kan tänkas vänta oss när och om vår pensionsdröm blir verklighet, kan jag bara konstatera att det finns alla förutsättningar för en väldigt aktiv pension.
Så mycket fantastisk natur som bara väntar på att få hamna i min kamera, och i våra sinnen. Så mycket inspiration som kan omvandlas till kreativt skrivande eller bildskapande under kvällarna, när man inte längre behöver förbereda sig för den kommande dagens arbetsplikt.
Trots att operationerna av mina tumleder gjort att jag kan rulla tummarna utan att få ont, lär det knappast finnas särskilt mycket tid för det.

2018-04-11
Planering
Än har vi ju ganska gott om tid för planering, sju månader, men av erfarenhet av andra engagemang genom livet vet jag att det är bra att förbereda sig väl inför stora händelser. Ska göra en lista över byar eller småstäder som känns intressanta, och baserat på den sedan gör en ”körplan”.
Vi hade lite funderingar på att köra ner med egen bil. Men det innebär allt för höga kostnader med broavgifter, färja, vägavgifter och bränsle för att ta sig genom Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike och Spanien. För att inte tala om all tid det skulle ta.
Så det självklara valet blir att hyra bil vid flygplatsen i Lissabon.

2018-03-23
Konkret så här långt
Den senaste tiden har vi lagt lite extra energi på att söka fakta och försöka få så mycket kunskap som möjligt om en framtid som pensionär i annat land.
Vi har tittat på lite olika möjligheter. Personligen hade jag väldigt gärna velat bosätta mig på Madeira. För mig är det närmast ett paradis. Fantastisk natur och ett idealiskt klimat, med mellan 14 och 30 grader året runt. Men rent praktiskt är det lite besvärligt att bo där, när det handlar om möjligheten att kunna åka och hälsa på släkt och vänner i Sverige. Finns inget direktflyg till Madeira, annat än med charterresor. Så normal restid som boende där blir uppemot ett dygn.
Med tanke på klimat, med tanke på ekonomi och med tanke på all övrig lärdom vi hittills lyckats skaffa oss, pekar allt mot att vår tid som pensionärer blir i Portugal.
Vi har sökt och planerat semester i november 2018, då planen är att åka runt i landet och se oss omkring, och förhoppningsvis då hitta en plats som vi kan tänka oss att bosätta oss på. Fram till dess ska vi försöka leta fram lite olika platser som känns särskilt intressanta.


2018-03-20
Drömmen om att kunna flytta till värmen när man blir pensionär har funnits länge. Konkret började vi ventilera lite funderingar kring detta under vår semester 2013. Kanske kunde man dra ner till Sydeuropa med husvagn och bara dra från plats till plats, och kanske så småningom hitta en plats i värmen att slå sig till ro på.
För egen del är jag väldigt trött på den svenska vintern. Jag trivs bäst när det är varmt. Bara inte för varmt. Medeltemperaturen i Portugal ligger mellan 14-25 grader, och det passar mig utmärkt.
Men förutom värmen lockar även ekonomin. För oavsett hur skatteregler och annat slår, så kvarstår faktum; Sverige har Europas högsta skatter, så vilket land man än väljer att flytta till, får man lägre skatt på sin inkomst.
Jag har uppnått åldern då jag faktiskt har rätt att gå i pension. För min kärlek är det lite sämre. Hon faller precis utanför ramen för de nya pensionsreglerna, då hon är född -59! Så det blir till att avvakta några år till.
Men fundera kan man, och drömma kan man, och planera kan man!