Pension

2021-05-05
Framtidsplanerna är i stort oförändrade, även om Coronan förvisso bromsat upp en del. Men vi har ändå oavsett vilket några år kvar innan det ens är möjligt att göra något.
Att Sverige nu på allvar börjat bråka om pensionsbeskattning etc i Portugal, påverkar oss inte nämnvärt. Det handlar ju om tjänstepensionen, och den delen är försumbar för vår del. För övrigt är levnadskostnaderna totalt sett bra mycket lägre i Portugal jämfört med Sverige!

2020-10-29
I början av året noterade jag här att vi under den kommande våren och sommaren skulle ägna oss åt att försöka sälja ut prylar, som lite förberedelse inför våra framtidsplaner. Riktigt så har det inte blivit. Coronan kom emellan. Har inte känts särskilt meningsfullt att försöka ha utförsäljning, när folk antagligen ändå inte skulle våga komma. Dessutom är det i och för sig inte någon brådska. Vi har troligen några år framför oss innan vi kan verkställa våra planer. Världen ser ju inte riktigt ut som den brukar just nu.

2020-01-11
Tiden går, och vi med den. Det mesta pekar tydligt åt det tänkta hållet. Ekonomi, temperatur, säkerhet, politik…
Den kommande våren och sommaren ska vi ägna åt att försöka sälja ut prylar! Klar fördel om vi kan avveckla så mycket som möjligt.

2019-07-15
Försmak av pensionen
Denna dag skulle egentligen vara första arbetsdagen efter semestern, då jag också skulle ”prova på” att jobba efter sjukskrivning. Det blev inte så! Som jag skrivit även i min blogg SISTA semesterdagen & Slut så gav resultatet från MR och samtal med sjukgymnast ett helt annat besked. Mitt jobb är direkt olämpligt för min hälsa, och så som de senaste åren känts, är jag definitivt benägen att hålla med. Eftersom jag har förhoppningen att finnas med ett antal år till, vill jag ju gärna att de åren ska vara så smärtfria som möjligt. Nu ser det inte riktigt ut att kunna bli så trots allt. Kommer förmodligen att tvingas fortsätta med medicineringen. Men jag ska i varje fall inte utsätta mig för mer påfrestning än nödvändigt.
Så – tills vidare står jag till arbetsmarknadens förfogande, om det nu mot förmodan skulle finnas någon som är intresserad av mina på grund av hälsa begränsade möjligheter. När och om det sen skulle bli orimliga krav, väljer jag att ta ut min pension i alla fall.

2019-06-24
Bra sjukvård i Portugal
Läser med tillfredsställelse ett inlägg från en svensk person boende i Portugal, som konstaterat att sjukvården där är överlägsen den svenska!
Han skriver; ”Alla som tror att de måste återvända till Sverige i slutet av livet för att få bästa tänkbara vård får sig en tankeställare. Förmodligen är Portugal överlägset på alla punkter. I Sverige ligger de äldre döende i korridorer med löftet om ”vårdgaranti” medan de äldre i Portugal får vård snabbt.”
I Portugal har den skattefinansierade vården en patientavgift på c:a 50 kronor! Motsvarande i Sverige är ju mellan 200 – 300 kronor!
Ännu en uppgift som stärker min uppfattning om var vi ska tillbringa vår pension!

2019-05-16
Nu kan vi inte anklagas för skatteflykt!
Ja, så fick hon som hon ville, Sveriges finansminister, med beskattning av tjänstepensionen.
Jag har fått höra från folk som fått vetskap om våra framtidsplaner, att det är för jävligt när folk smiter undan skatter, lite som att vi också skulle vara skattesmitare! Men nu är det ju bara så att tjänstepensionen utgör mindre än tusen kronor per månad på våra pensioner, så för vår del gör det ingen skillnad. Och vi har knappast någon fallskärm heller.
Men visst, jag håller med att det är för jävligt med folk som smiter undan skatter etc, men vi tillhör inte dem. Oavsett vilket så är reglerna korrigerade nu, så vi kan av det skälet heller inte längre kallas för skattesmitare.

2019-03-22
Collage 2019-03-22 20_58_41
Idag var vi på ett skatte- & pensions-seminarium om Portugal på Elite Plaza Hotel i Malmö. Det arrangerades av Portugalmäklarna, Frankrikemäklarna och Sparsam Skatt tillsammans. Vi deltog i första delen som handlade om Portugal. Inledningsvis handlade det om bostäder på sydkusten och det som kallas Silverkusten mellan Lissabon och Porto. Precis som vi har konstaterat tidigare är detta inte riktigt vad vi söker. Vi har inget behov av någon överdådig bostad, och knappast heller ekonomi till det. Kanske heller inte behov av att bo mitt i de största turiststråken. Men vi får nog kanske söka lite mer direkt på plats istället.
Men det som är klart intressant här, är vad en flytt skulle innebära för våra levnadskostnader. Det handlar heller inte om något ”delat boende” med en tid i Portugal och en tid i Sverige. När vi flyttar blir det till permanent boende, med förvisso något kortvarigt besök hemma i Sverige kanske till sommaren och till jul. Vi kommer med andra ord inte ligga det svenska samhället till last efter flytten.
Exempelvis matkostnaderna är ungefär en fjärdedel i Portugal jämfört med Sverige.
Och så är det ju självklart klimatet, som egentligen är det som lockar allra mest! Att slippa snö och frost!

2018-12-30
Inte riktigt vad vi söker!
Fick strax innan jul tillsänt oss två kataloger över bostäder till salu i Portugal. Kan dock ganska snabbt konstatera att de katalogerna är tämligen ointressanta för oss. Billigaste bostaden är lägenheter från € 175 000! Alltså cirka 1,8 miljoner! Ganska säkert riktar dessa mäklare främst till pensionärer som levt tillsammans kanske hela sitt vuxna liv, kanske bott i samma bostad hela tiden och med åren betalat bort alla lån. De har ju därmed också ett bra ekonomiskt utrymme att köpa hus.
För vår del är situationen lite annorlunda. Vi har så här långt bara levt tillsammans i drygt sju år och även om vi kan få ut en hyfsad slant när vi säljer vårt hus så finns det ju också en del lån som måste lösas. Dessutom har vi inget behov av någon stor flott lägenhet eller hus. En bostad på kanske två rum och kök, gärna balkong eller en liten trädgård om det är ett hus, räcker gott och väl för oss. Vi ska ha en plats att bo på i ett klimat som innebär betydligt mer tid utomhus. Vår nuvarande bostad här hemma i Sverige är på totalt 98 kvm, med matrum, vardagsrum, sovrum och arbetsrum samt kök och vinterisolerat uterum! Vardagsrummet och matrummet använder vi nästan aldrig!
Jag utgår från att det finns en hel del andra bostäder till betydligt lägre priser också som inte är överdådigt lyxiga!

2018-12-01
Att prata om drömmar och framtidsplaner – är det skryt!?
Fick höra en synpunkt från en person med bristfällig uppfostran, som pekade på våra planer att så småningom lämna vår nuvarande boplats och flytta till Portugal, som pensionär och det faktum att jag är ganska öppen med det, som att jag SKRYTER om det!
Jag har sen många år tillbaka drömmen och den absoluta ambitionen att kunna förverkliga den drömmen om några år, men helt ärligt är det ju egentligen ingenting vi med säkerhet vet kommer att ske. Mycket kan ju hända under de återstående åren. Men att prata och berätta öppet om sina drömmar… är det verkligen det samma som SKRYT!?

2018-11-24
Hemma igen-med stärkt uppfattning!
Så var man då hemma igen, efter tio underbara dagar på paradisön Madeira. Jag står fortfarande fast vid mina tidigare tankar! Madeira hade passat mig perfekt som hemvist efter pensionen. Perfekt klimat, sympatiskt folk och fantastisk natur och platser att uppleva! Men kanske det ändå blir det praktiska som får avgöra. Kommunikationerna är lite komplicerade om man inte åker charter. Sen en praktisk detalj att tänka på, är ju förvisso det faktum att man blir äldre, med möjligen åtföljande begränsningar i att förflytta sig. Då är ju klart inte terrängen på vulkanön Madeira den mest lämpliga. Det finns ju nästan inga vågräta marker över huvud taget. Och trots att jag under den här resan provat på att köra bil på Madeiras branta serpentinvägar, och även klarat det med väl godkänt, så är väl också förmågan till bilkörning något som efterhand blir allt sämre. Så det tidigare beslutet att välja Portugal som boplats som pensionär står nog fast. Klimatet där är ju nästan lika bra, även om det i den södra delen kanske slår på cirka fyra grader under den kalla årstiden.

2018-10-08
Det blev ändrade resplaner! 
Hittade faktiskt en billig restresa igår, så våra rekognoceringsplaner blir förändrade. Vi åker till Madeira istället för Portugal. Ja, det är ju förvisso fortfarande Portugal, men ändå. Men samtidigt kan ändå detta också bli lite av en rekognoceringstur. Jag kan mycket väl tänka mig att bosätta mig på denna vackra ö. Framför allt klimatet tilltalar mig, med en medeltemperatur mellan 18-30 grader över hela året.
Det som kan tala emot ett boende där, är väl i så fall kommunikationerna i de fall vi vill åka tillbaka och hälsa på i Sverige, eller när släkt och vänner ska komma och hälsa på oss. Inte alltid helt lätt att hitta direktflyg.
Hur som helst så ser jag verkligen fram emot att få komma tillbaka till denna paradisö efter närmare 43 år!
Collage 2018-10-08 14_26_57
(Bilden är ett collage av lånade bilder)

2018-10-06
Planering
Nu är det faktiskt bara fem veckor kvar till vår planerade rekognoceringsresa till Portugal! Har en lista över ett antal orter som vi tycker känns extra intressanta att kika lite närmare på. Som skrivande och bildskapande är vi självklart särskilt intresserade av de orter som omnämns som ”kulturmekka” och liknande. Det är ju inte turistorterna som lockar oss.
Med detta sagt ska det dock tilläggas att det inte är helt tvärsäkert trots allt att det blir just Portugal vi reser till i november. Skulle det dyka upp en restresa till Madeira till ett frestande pris, är det inte alls otroligt att vi väljer det istället. Vi har trots allt några år framför oss att utforska Portugal.

2018-08-03
Chockvärme! Betänkligheter för framtiden? Både ja och nej!
Nu när vi kan konstatera att hela norra halvklotet drabbats av kanske tidernas värsta värmebölja, och framför allt Portugal och Spanien i helgen spås uppnå runt ofattbara femtio plusgrader, kan man inte undgå att bli oroad! Oroad för framtiden. Å ena sidan självklart oro inför vart vi människor egentligen håller på att föra vårt stackars klot! I årtionden har vi varit medvetna om den globala uppvärmningen och allt vad det innebär. Likväl har vi i stort sett fortsatt som om ingenting hade hänt. Inte minst har flera politiker världen runt blottat sin egen inskränkthet och hävdat att det enbart är ett påhitt av forskarna!
En annan oro rör oss personligen.
Ska vi oroas inför tanken att bli pensionär i Portugal, med kanske fler allvarliga värmeböljor!? Ja, kanske det stärker tankarna vi haft sen tidigare att inte sikta allt för långt söderut, utan snarare den norra delen. Men, ändå inte. Ser att till exempel Viana do Castelo i norra Portugal nu i skrivande stund har 33 grader. Jag tror egentligen inte att dessa extrema värmeböljor ska skrämma oss. Gäller kanske bara att planera och tänka sig för när man söker bostad.
Å andra sidan är klimatet på Madeira fortfarande mer behagligt. Just för tillfället har man ”bara” 25 grader där. Med en medeltemperatur året runt på mellan 18-25 grader gör det Madeira till ett, åtminstone för min del, idealiskt ställe att leva på. Problemet där är kommunikationerna, om man vill åka tillbaka och hälsa på i Sverige. Det är egentligen bara flyg som gäller, och dessutom långa restider.
Vi får väl se.

2018-06-08
Våra skäl för flytt är knappast skattesmitning!
Var och varannan dag hör vi hur Sveriges finansminister bråkar med sin motsvarighet i Portugal om beskattningen på svenska pensioner, och hur Portugal blivit till något av ett skatteparadis för svenska pensionärer.
Kanske det stämmer och jag ser på olika forum för just ”Portugal-Svenskar” att påfallande många är höginkomsttagare, och man köper sig ganska lyxiga bostäder i Portugal, samtidigt som man ändå vill stå kvar med en fot i Sverige.
Det där är inte särskilt relevant för oss! Vi väljer inte att sikta på pension i Portugal för att smita från skatter eller liknande. Fram för allt handlar det om att vara väldigt trött på de svenska vintrarna, och som pensionär har vi inte särskilt mycket som binder oss vid Sverige. Sen är det givetvis även ekonomin. Men för oss handlar det om att vi kan se fram emot pensioner som kan bli väldigt svårt att klara sig på, och en flytt utomlands innebär i de flesta fallen mer för pengarna, eftersom Sverige har Europas högsta skatter.
Det boende vi kommer att välja är heller inte någon lyxbostad. Vi ska ha en enkel bostad, inget stort, bara normal komfortabel bostad.
Jag kan känna en viss aversion från folk när de får veta att vi planerar att flytta till Portugal, nästan som att vi därmed är någon sorts skattesmitare! Men vi kunde lika gärna valt något annat sydeuropeiskt land, men sett till levnadskostnader rent allmänt föreföll Portugal passa oss bäst. UTAN de för närvarande fördelaktiga skattereglerna.

2018-04-28
Sparsam flytt
Ja, det är troligen två till tre år kvar innan vi är där, men vi har redan diskuterat en hel del kring hur vår flytt ska se ut. Läser många inlägg av andra lyckliga pensionärer som är på gång, eller nyligen har flyttat söderut, och det talas hela tiden om stora transporter där man flyttar hela sitt bohag.
Vår plan ser helt annorlunda ut!
När det är dags för vår del, tänker vi packa allt som vi SKA ha med oss i släpet och bilen. Allt annat ska vi försöka sälja i en ”bostadsloppis”! Eller skänka bort! Eller kasta, om inget annat fungerar.
Viktigast att ta med är självklart all dator- och kamera-utrustning, kläder, en del böcker, verktygslåda, nödvändigt husgeråd, sängkläder, lite handdukar och annat badrumsmaterial. Möbler tar vi bara med i mån av plats.
Allt övrigt som kan tänkas behövas skaffar vi på plats efter hand istället.

2018-04-21
Anklagande diskussion!
Hamnade i en diskussion om det svenska pensionssystemet, med en vän på Facebook. Jag är kritisk till hur svenska politiker har hanterat det, men jag har väl inte helt och hållet alla fakta. Men klart är att något gått väldigt fel när det gäller våra pensioner. Och hur det än är, måste det ju anses vara helt fel när människor som arbetat hela livet, inte har råd att leva ett normalt liv som pensionärer!
Men den här diskussionen ledde till att jag snudd på blev anklagad för att hävda Sverigedemokratisk propaganda! Det är bara det att jag politiskt står så långt ifrån SD:s rasistiska politik som det någonsin är möjligt, och personen som gjorde denna liknelse var lite väl långt ute på den tunna isen!
Vad det handlar om, så vitt jag förstår, är en tveksam hantering av de etablerade partierna som blev problematisk på grund av finanskrisen. Det ser ju ut som det gör, och för vår del väntar inte någon lysande hög pension. Men vi siktar heller inte på något lyxhus i utlandet. En bostad, kort och gott, och det handlar minst lika mycket om att komma bort från vårt kyliga klimat, som att försöka få pensionen att räcka till. Och vem vet efter valet, kanske även komma bort från ett politiskt styre vi definitivt inte vill leva under!

2018-04-12
Aktiv pension
Helt ärligt har jag drömt om pension i många, verkligen många, år! Tror redan innan jag ens fyllt 50! Ja, jag vet, många skulle säkert lite snusförnuftigt påpeka att ”man måste minsann jobba och göra rätt för sig… och bla bla bla…” Jo tack, jag vet! Men det hindrar inte att man kan drömma och ha önskningar om en mer givande tillvaro.
Många, kanske de flesta, tycker det är positivt och givande att ha ett jobb och ägna sig åt och det kan det ju vara.
Men som saker och ting har utvecklats för min del, är jobbet enbart något jag måste ha för att kunna leva! Alltså för att kunna tjäna de pengar jag behöver för att klara mitt uppehälle. Jag har alldeles för mycket att ägna min tid åt för att ens egentligen ha tid att arbeta.
Nu när vi lite försiktigt börjat titta närmare på vad som kan tänkas vänta oss när och om vår pensionsdröm blir verklighet, kan jag bara konstatera att det finns alla förutsättningar för en väldigt aktiv pension.
Så mycket fantastisk natur som bara väntar på att få hamna i min kamera, och i våra sinnen. Så mycket inspiration som kan omvandlas till kreativt skrivande eller bildskapande under kvällarna, när man inte längre behöver förbereda sig för den kommande dagens arbetsplikt.
Trots att operationerna av mina tumleder gjort att jag kan rulla tummarna utan att få ont, lär det knappast finnas särskilt mycket tid för det.

2018-04-11
Planering
Än har vi ju ganska gott om tid för planering, sju månader, men av erfarenhet av andra engagemang genom livet vet jag att det är bra att förbereda sig väl inför stora händelser. Ska göra en lista över byar eller småstäder som känns intressanta, och baserat på den sedan gör en ”körplan”.
Vi hade lite funderingar på att köra ner med egen bil. Men det innebär allt för höga kostnader med broavgifter, färja, vägavgifter och bränsle för att ta sig genom Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike och Spanien. För att inte tala om all tid det skulle ta.
Så det självklara valet blir att hyra bil vid flygplatsen i Lissabon.

2018-03-23
Konkret så här långt
Den senaste tiden har vi lagt lite extra energi på att söka fakta och försöka få så mycket kunskap som möjligt om en framtid som pensionär i annat land.
Vi har tittat på lite olika möjligheter. Personligen hade jag väldigt gärna velat bosätta mig på Madeira. För mig är det närmast ett paradis. Fantastisk natur och ett idealiskt klimat, med mellan 14 och 30 grader året runt. Men rent praktiskt är det lite besvärligt att bo där, när det handlar om möjligheten att kunna åka och hälsa på släkt och vänner i Sverige. Finns inget direktflyg till Madeira, annat än med charterresor. Så normal restid som boende där blir uppemot ett dygn.
Med tanke på klimat, med tanke på ekonomi och med tanke på all övrig lärdom vi hittills lyckats skaffa oss, pekar allt mot att vår tid som pensionärer blir i Portugal.
Vi har sökt och planerat semester i november 2018, då planen är att åka runt i landet och se oss omkring, och förhoppningsvis då hitta en plats som vi kan tänka oss att bosätta oss på. Fram till dess ska vi försöka leta fram lite olika platser som känns särskilt intressanta.


2018-03-20
Drömmen om att kunna flytta till värmen när man blir pensionär har funnits länge. Konkret började vi ventilera lite funderingar kring detta under vår semester 2013. Kanske kunde man dra ner till Sydeuropa med husvagn och bara dra från plats till plats, och kanske så småningom hitta en plats i värmen att slå sig till ro på.
För egen del är jag väldigt trött på den svenska vintern. Jag trivs bäst när det är varmt. Bara inte för varmt. Medeltemperaturen i Portugal ligger mellan 14-25 grader, och det passar mig utmärkt.
Men förutom värmen lockar även ekonomin. För oavsett hur skatteregler och annat slår, så kvarstår faktum; Sverige har Europas högsta skatter, så vilket land man än väljer att flytta till, får man lägre skatt på sin inkomst.
Jag har uppnått åldern då jag faktiskt har rätt att gå i pension. För min kärlek är det lite sämre. Hon faller precis utanför ramen för de nya pensionsreglerna, då hon är född -59! Så det blir till att avvakta några år till.
Men fundera kan man, och drömma kan man, och planera kan man!

%d bloggare gillar detta: