Pension

På väg mot pension

2018-04-21
Anklagande diskussion!
Hamnade i en diskussion om det svenska pensionssystemet, med en vän på Facebook. Jag är kritisk till hur svenska politiker har hanterat det, men jag har väl inte helt och hållet alla fakta. Men klart är att något gått väldigt fel när det gäller våra pensioner. Och hur det än är, måste det ju anses vara helt fel när människor som arbetat hela livet, inte har råd att leva ett normalt liv som pensionärer!
Men den här diskussionen ledde till att jag snudd på blev anklagad för att hävda Sverigedemokratisk propaganda! Det är bara det att jag politiskt står så långt ifrån SD:s rasistiska politik som det någonsin är möjligt, och personen som gjorde denna liknelse var lite väl långt ute på den tunna isen!
Vad det handlar om, så vitt jag förstår, är en tveksam hantering av de etablerade partierna som blev problematisk på grund av finanskrisen. Det ser ju ut som det gör, och för vår del väntar inte någon lysande hög pension. Men vi siktar heller inte på något lyxhus i utlandet. En bostad, kort och gott, och det handlar minst lika mycket om att komma bort från vårt kyliga klimat, som att försöka få pensionen att räcka till. Och vem vet efter valet, kanske även komma bort från ett politiskt styre vi definitivt inte vill leva under!

2018-04-12
Aktiv pension
Helt ärligt har jag drömt om pension i många, verkligen många, år! Tror redan innan jag ens fyllt 50! Ja, jag vet, många skulle säkert lite snusförnuftigt påpeka att ”man måste minsann jobba och göra rätt för sig… och bla bla bla…” Jo tack, jag vet! Men det hindrar inte att man kan drömma och ha önskningar om en mer givande tillvaro.
Många, kanske de flesta, tycker det är positivt och givande att ha ett jobb och ägna sig åt och det kan det ju vara.
Men som saker och ting har utvecklats för min del, är jobbet enbart något jag måste ha för att kunna leva! Alltså för att kunna tjäna de pengar jag behöver för att klara mitt uppehälle. Jag har alldeles för mycket att ägna min tid åt för att ens egentligen ha tid att arbeta.
Nu när vi lite försiktigt börjat titta närmare på vad som kan tänkas vänta oss när och om vår pensionsdröm blir verklighet, kan jag bara konstatera att det finns alla förutsättningar för en väldigt aktiv pension.
Så mycket fantastisk natur som bara väntar på att få hamna i min kamera, och i våra sinnen. Så mycket inspiration som kan omvandlas till kreativt skrivande eller bildskapande under kvällarna, när man inte längre behöver förbereda sig för den kommande dagens arbetsplikt.
Trots att operationerna av mina tumleder gjort att jag kan rulla tummarna utan att få ont, lär det knappast finnas särskilt mycket tid för det.

2018-04-11
Planering
Än har vi ju ganska gott om tid för planering, sju månader, men av erfarenhet av andra engagemang genom livet vet jag att det är bra att förbereda sig väl inför stora händelser. Ska göra en lista över byar eller småstäder som känns intressanta, och baserat på den sedan gör en ”körplan”.
Vi hade lite funderingar på att köra ner med egen bil. Men det innebär allt för höga kostnader med broavgifter, färja, vägavgifter och bränsle för att ta sig genom Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike och Spanien. För att inte tala om all tid det skulle ta.
Så det självklara valet blir att hyra bil vid flygplatsen i Lissabon.

2018-03-23
Konkret så här långt
Den senaste tiden har vi lagt lite extra energi på att söka fakta och försöka få så mycket kunskap som möjligt om en framtid som pensionär i annat land.
Vi har tittat på lite olika möjligheter. Personligen hade jag väldigt gärna velat bosätta mig på Madeira. För mig är det närmast ett paradis. Fantastisk natur och ett idealiskt klimat, med mellan 14 och 30 grader året runt. Men rent praktiskt är det lite besvärligt att bo där, när det handlar om möjligheten att kunna åka och hälsa på släkt och vänner i Sverige. Finns inget direktflyg till Madeira, annat än med charterresor. Så normal restid som boende där blir uppemot ett dygn.
Med tanke på klimat, med tanke på ekonomi och med tanke på all övrig lärdom vi hittills lyckats skaffa oss, pekar allt mot att vår tid som pensionärer blir i Portugal.
Vi har sökt och planerat semester i november 2018, då planen är att åka runt i landet och se oss omkring, och förhoppningsvis då hitta en plats som vi kan tänka oss att bosätta oss på. Fram till dess ska vi försöka leta fram lite olika platser som känns särskilt intressanta.


2018-03-20
Drömmen om att kunna flytta till värmen när man blir pensionär har funnits länge. Konkret började vi ventilera lite funderingar kring detta under vår semester 2013. Kanske kunde man dra ner till Sydeuropa med husvagn och bara dra från plats till plats, och kanske så småningom hitta en plats i värmen att slå sig till ro på.
För egen del är jag väldigt trött på den svenska vintern. Jag trivs bäst när det är varmt. Bara inte för varmt. Medeltemperaturen i Portugal ligger mellan 14-25 grader, och det passar mig utmärkt.
Men förutom värmen lockar även ekonomin. För oavsett hur skatteregler och annat slår, så kvarstår faktum; Sverige har Europas högsta skatter, så vilket land man än väljer att flytta till, får man lägre skatt på sin inkomst.
Jag har uppnått åldern då jag faktiskt har rätt att gå i pension. För min kärlek är det lite sämre. Hon faller precis utanför ramen för de nya pensionsreglerna, då hon är född -59! Så det blir till att avvakta några år till.
Men fundera kan man, och drömma kan man, och planera kan man!