Eilaths hopp

Eilaths hopp är den första boken i serien Legender från Thiramaar. Det är en humoristisk lite annorlunda fantasy med en touch av feelgood och dessutom med tydligt inslag av HBTQ. Den utspelar sig i världsdelen Thiramaar någonstans någon gång i en annan tideräkning. Berättelsen avviker lite från vanliga fantasyromaner, och spelar lite genus och könsroller.
Allt är inte självklart, och allt är kanske inte riktigt vad det synes vara. Vissa likheter med verkligheten kan förekomma, kanske tyvärr lite mer än de borde göra.
Eilaths hopp har jämförts bland annat med Terry Pratchett och J R R Tolkien.


Recensioner hos omnible.se
Recensioner hos Goodreads
Recensioner hos Bokus


Recension av Mikael Härdig

”Eilaths hopp” är en bok som överraskar. Fantasy och humor är en vanlig kombination, men också en svårbemästrad genre. Det är inte lätt att hitta balansen mellan skratt och spänning så att historien förblir engagerande och angelägen. Per Lindskog landar dock helt rätt i en berättelse som känns som ett möte mellan P. G. Wodehouse och Dumas den äldre i ett fantasilandskap där mäktiga trollkarlar trängs med pirater och drakar i en epok som förmodligen motsvarar vårt 1600-tal.
Det är i den här världen vi möter den handlingskraftige lurendrejaren och svärdsmannen Eilath Scarp. Han förblir dock bara Eilath Scarp under några korta kapitel. Som hämnd för en kostsam oförrätt förvandlar en trollkarl honom till kvinna – därtill en ovanligt vacker kvinna som väcker oönskad uppmärksamhet vart hon än går (precis sådan uppmärksamhet som Eilath själv hade visar henne om det inte vore för att hon också är han). Samtidigt som hon mot sin vilja tvingas lära sig allt om livet som kvinna i en värld styrd av män ger hon sig ut på en riskabel och strapatsrik odyssé på jakt efter ett sätt att återfå sin gamla form. Allteftersom börjar hon dock tvivla mer och mer på vad hon egentligen själv vill. Till sin hjälp i de vilda äventyren har hon såväl ett par kaldinier (ett kortväxt och hjälpsamt släkte med goda kunskaper om magi och läkekonst) som en ädel och förmögen man som är upp över öronen förälskad i henne.


Recension av Victoria Hallberg
Kafferatur

En fantasyroman med en nypa komedi i äkta Tolkien anda, svårt att inte ryckas med i historien och dra på smilbanden emellanåt. Hur författaren helt naturligt får in en tjuv som inte kan höger och vänster och därav gör sitt jobb svårare en natt fascinerar mig, Per’s sätt att väva samman olika karaktärers historier varteftersom boken fortgår är fantastiskt! Eilaths öde förvånade mig och jag önskar att dagens pojkar/unga män kunde läsa denna och ta del av den mer allvarliga sidan av denna berättelse, en liten inblick i hur det är att vara kvinna och de olika hindren som uppstår, speciellt i den tid som boken utspelar sig i och som enkelt kopplas till vår egna historia(även om boken utspelar sig i ett påhittat land och en påhittad tid). En lite skruvad berättelse om en annorlunda hjältinna som snabbt fastnar i hjärtat och blir svår att lägga ifrån sig. Jag skulle gärna läsa fortsättningen på Elanas och Adrics historia.


Recension av Håkan Carlsson
http://hakanshylla.blogspot.com

Detta är författaren Per Lindskogs debutroman, det är den första i serien Legender från Thiramaar. Det är en humoristisk fantasy. Vi möter småluraren och dagdrivaren Eilath, som efter att ha lurat fel trollkarl på pengar, finner sig i en situation som chockerar honom. Exakt vad det är som händer tänker jag inte att avslöja, mer än att det är en del av den centrala handlingen. Vi får följa med Eilath på hans äventyr och jakt efter denna trollkarl och återställa det som hänt. Under resan gång så möter han många olika karaktärer, samt att han kanske även kommer till insikt om sitt eget levande. Jag vet att författaren gillar Terry Pratchett, som är den mest kände när det kommer till humoristisk fantasy. Med det i bakhuvudet så när man läser denna bok så märker man absolut att författaren är influerad av Pratchett. Dock så vill jag poängtera att jag anser att han inte kopierar Pratchett rätt av utan han är mera inspirerad av honom och skapar sitt eget inom denna undergenre. De som har läst Pratchett böcker vet hur galna de kan vara och den värld som de utspelar sig i. Här möter vi istället en mera normal fantasyvärld, men likt Pratchett så är det inte en episk berättelse utan en mera nära fantasy och mera av ett fartfyllt äventyr för en handfull karaktärer. Språket är väldigt lätt att ta till sig och flyter på riktigt bra. Handlingen är spännande och känns lite av en mix av Pratchett humoristiska fantasy och äventyrsfantasy i stil med till exempel Robert E. Howards Conan och Robert Asprins Tjuvststadens böcker, en undergenre inom fantasy som kallas Sword and Sorcery. Sidorna flyger snabbt förbi. Jag har nämnt humor ett antal gånger samt dragit liknelser med Pratchett, och kommer fortsätta lite till med detta. Humorn här är mera nedtonad än vad Pratchett har i sina böcker, jag fann denna hade en mera seriös ton och humorn fanns där i bakgrunden för att lätta upp stämningen. Fast detta är den första boken i serien, och den enda som jag läst än så länge, så känns det efter att ha avslutat denna bok att man har besökt en värld som man besökt många gånger innan, det låter kanske lite konstigt och flummigt. Det jag menar är att något med denna värld känns bekant och att den har en rik historik med många karaktärer att få träffa. Med bara en bok så har denna värld redan växt sig fast i ens tankar och jag återvänder gärna till den.


Recension av Agneta Holmström
(Publicerad bl.a. på Ad-Libris, Goodreads, Bokus

”Eliaths hopp” är den första fristående delen i ”Legender från Thiramaar” skriven av Per Lindskog. Det är en fantasybok med en fantastiskt spännande värld av trollkarlar, pirater och andra figurer med intressanta och ofta starka personligheter. Samtidigt som det är en fantasybok gör den också ett avstamp i verkligheten genom att den berör ämnen som hbtq-frågor och kvinnors villkor. Bokens huvudperson Eliath hamnar i en svår, utmanande och omtumlande situation när han drabbas av en trollkarls vrede och förbannelse. Han dras ut på äventyr som han inte ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Han tvingas omvärdera allt han tidigare stått för. Jag blev trollbunden av boken från första sidan. Läsaren sugs in i handlingen i ett språk som är lätt att förstå med samtidigt mycket god kvalité. Ett språk som får en ordälskare att jubla av glädje. I boken finns en stark berättarglädje och författarens välbalanserade underfundiga humor och komik är underbar. Den är rakt igenom spännande med sina olika vindlingar, vändningar och överraskningar i handlingen. Författaren använder på ett lysande och unikt sätt fantasygenren för att lyfta hbtq-frågor och kvinnors villkor. Boken innehåller bra miljöskildringar som också förstärks av att boken har en välritad karta över denna fantasyvärld. Detta är en bok som till och med får mig, som oftast läser andra genrer, att få mersmak för att läsa fantasy, framförallt av Per Lindskog. Jag väntar ivrigt på nästa del i denna serie. Läs boken. En magisk bok på alla sätt. Den får en klar femma i betyg.


Recension av Sandra Petojevic
(Publicerad bl.a. på Ad-Libris, Goodreads, Bokus, CD-on)

Tjuven Timo planerar en stöt mot Kraacastska Kompaniets huvudkontor och den magre rufsige kemisten Alan Byhl råkar ideligen ut för mystiska mordförsök med giftpilar. Men den egentliga huvudpersonen är skojaren och korthajen Eilath Scarp som råkar ut för märkliga missöden och motgångar i jakt på magikern Cyn Moriander som anklagat Eilath för fusk och som hämnd förtrollat honom på ett minst sagt retfullt sätt, vilket fullständigt vänder upp och ner på hans tillvaro. Det är svårt att berätta mer utan att spoila, eftersom denna muntra fantasyroman bygger på överraskningar. Bokens berättarröst påminner lite om Tage Danielsson med sitt lakoniska allvar som genomsyras av en underfundig komik, men det som får mig att gapskratta är alla de dråpliga och absurda situationer som uppstår, helt i enlighet med denna fantasyvärlds kultur och på grund av helt vanliga mänskliga reaktioner och fördomar. Inget överspel så långt ögat når, vilket är mycket glädjande, och som verkligen ger boken dess kvalitet som humoristisk fantasy. Ingen person är övermänsklig, trots att det här är en värld med både magiker och drakar, de begår helt vanliga misstag som även den klokaste kan råka ut för. Och det är därför jag som läsare med stort intresse följer protagonisternas öden och äventyr genom hela boken. Nu när boken tagit slut längtar jag redan efter att få återvända till världen Thiramaar. Denna frodiga fantasyroman, Eilaths hopp, är skriven av Per Lindskog med en vass satirisk penna full av berättarglädje. Den belyser såväl flyktingpolitik och nazism som sexism, kommersialism och kapitalism på ett mycket flyhänt och underhållande vis. Det finns förstås sorgliga scener, men de är inte längre än att någon, t.ex. en läkare, på fullt allvar fäller en replik som vrider mungiporna uppåt igen. Och för alla er som har svårt att hålla isär ett stort persongalleri, kan jag med glädje tillägga att i den här boken är det så smidigt utfört att man direkt märker vem som talar så fort de öppnar munnen, även om det bara är bifigurer. Snygga och passande namn är det också, såväl på personer som på platser. Och så är det fantastiska miljöskildringar, alltifrån Maddocs stinkande fabriker till den tjusiga gården i Abdera. Redan i bokens början blir man lässugen, för där är en tydlig och välritad karta som är en fröjd för ögat, och i slutet knyts berättelsen ihop med en snygg piruett. För det här är en riktigt rolig och rafflande men ändå fullvuxen fantasyroman, skriven med både passion och precision, ett Eldorado för dem som söker skojiga men ändå tänkvärda trevliga böcker att förströ sig med. Var bara försiktig när du läser denna bok i kollektivtrafiken – många scener fick mig att asgarva så att hela bussen vände sig om. Denna underbart kvicka och fartfyllda fantasybok rekommenderas varmt till alla vänner av Terry Pratchett, och får fem välfyllda penningpungar av fem!


Recension av Malin V Olsson
(Publicerad bl.a på Ad-Libris, Goodreads, Bokus, CD-on, Storytel)

Sista boken för i år är utläst. Det var med ett sting av saknad som jag slog ihop pärmarna till ”Eilaths hopp” av @per.lindskog . Eilath, Elana, Adric och de andra har blivit mina vänner och jag hoppas på att få återse dem i många fler böcker. Eilaths hopp är den första fristående delen i Legender från Thiramaar. En fantasy som har allt från trollkarlar, pirater och kattdrakar till spännande intriger och omöjlig kärlek. Bokens huvudkaraktär hamnar i en, minst sagt, besvärlig situation och tvingas omvärdera allt han tidigare stått för. Förutom att vara en spännande fantasy är detta också en bok om att hitta sig själv. Det går lätt att komma in i handlingen och boken flyter på i ett behagligt tempo. Språket är enkelt och handlingen har en fin balans mellan spänning, allvar, humor och ironi. En lättläst bladvändare i en väl skildrad fantastikvärld. Även om det är en fristående del så hoppas jag på någon form av fortsättning, eftersom slutet lämnade mig med en stark önskan om att få veta mer om de olika karaktärernas öden. Skriv på nu, Per Lindskog. Jag behöver nästa bok!2019-09-27 
Nu är den sista kontrollen av text och layout gjord. Inte många steg kvar nu. Intressant att boken blir på betydligt många fler sidor än jag hade trott.


2019-09-19 
Den senaste tiden har Eilaths Hopp varit iväg för korrekturläsning, och därefter har jag bearbetat texten utifrån de förslag korrekturläsaren lämnat. Sen har jag även läst igenom hela texten och gjort nödvändiga tillägg och korrigeringar för att kunna koppla romanen till den planerade del två i antologin! Nu ska den bara läsas en gång till av oss båda…


2019-04-09
 Trots att jag egentligen tänkt mig att satsa på egenutgivning, har jag ändå gjort ett nytt försök med ännu ett förlag. Skickade manuset igen idag till ett nytt förlag. Skam den som ger sig.


2018-12-30 
Det blev som man nästan kunde förvänta sig. Båda förlagen tackade nej! Så nu skiter vi i det här! Nu blir det egenutgivning istället!


2018-11-11
Nervös väntan! Har just skickat iväg manuset till två olika förlag! Nervös väntan inleds. Med detta har jag även bestämt att byta titel. Kallar den istället ”Eilaths hopp”. Men det betyder samtidigt inte att det är en definitiv titel! OM något förlag vill ta in romanen, kanske de har andra bättre förslag.


 2018-11-04 
Den gångna lördagen har handlat om att ”baka ihop” textfiler från separata kapitel till en samlad fil, för att kunna skicka till förlag! Alltså Eilaths spel! Eller Eilaths hopp, som den kanske istället ska heta. Känns under alla omständigheter väldigt skönt att jag alldeles snart är redo att skicka till förlag!2018-10-27
Nästan klar Nu har jag äntligen kommit fram till det läget när jag – nog – kan säga att romanen är klar! Återstår lite mindre textjustering, plus att Epilogen behöver utökas. Den är en aning för kort. Men sen befinner jag mig i det läget då det är dags att titta på publiceringsalternativ! Ska den skickas till något förlag, eller ska man försöka sig på ”egenpublicering”?


2018-07-15
Omdöme från ännu en testläsare För en tid sedan fick jag ta del av omdömet från ytterligare en testläsare av min roman ”Eilaths underliga liv”. Ytterligare flera användbara tips och tankar. Och sammanfattningsvis känns hennes kommentarer väldigt positiva; Jag tycker verkligen att du har skapat något fantastiskt! En fantastisk värld och karaktärer med twist. Jag gillar sättet den är skriven på med de roliga fotnoterna och ”the quirkyness” som genomsyrade boken. Det märks vilken tid och kärlek du har lagt ner i den. Tycker att du har byggt upp en väldigt bra värld! Jag kan verkligen se den framför mig, du har ett riktigt flyt i dina beskrivningar. Det märks att du har lagt ner tid på att bygga upp din värld. Efter att ha slukat fantasi sen jag var liten, så måste jag säga att jag rycktes in i din värld lika snabbt som en av de otaligt bra fantasyböcker jag läst. Har ingen kritik att komma med angående det. 


2018-03-16
Mer testläsning Har boken ute hos tre olika testläsare nu! Väldigt spännande känsla! Först testläsningen gav en del användbara tips, och det är ganska lätt att se fördelarna med att ha någon utomstående som läser boken. Blir på något vis kanske en ärligare bedömning då.


2018-02-25 
Testläst Har just fått boken testläst av en person jag fått kontakt med via Facebook-sidan ”Författare söker testläsare”. Har inte hunnit gå igenom så noga ännu, då vi varit bortresta över helgen. Men det finns en del synpunkter hon noterat som jag helt klart kan ta till mig, och arbeta vidare med. Men slutomdömet känns positivt och hoppfullt. Hon skriver; ”Du har ett medryckande språk, och jag blev glad och rycktes med i de stämningar som du berättar om. Du har ett fantastiskt sätt att uttrycka ställen , omgivningar, personer och platser. Jag kan verkligen se detta framför mig.”


2018-02-04
Nu är denna romanen färdig! Tror jag. Har korrekturläst och lagt till och förändrat i flera omgångar, och tror väl att berättelsen är fullständig nu. Har ändrat vissa namn, och även bokens titel funderar jag på. Så här långt har jag kallat den ”Eilaths spel”, men funderar på exempelvis ”Eilaths underliga liv”. Har skapat en E-bok av boken så här långt, för att enkelt kunna dela den med de som vill testläsa den.%d bloggare gillar detta: