Dagens Ord

Som ett bra sätt att ge oss själva skrivövningar, som hjälper oss att hålla skrivandet aktivt, och samtidigt ger träning i att kunna använda fantasin, ger vi varandra ett ord med uppgiften att skapa en text på max 200 ord kring det.


BLÅST
Det första som dyker upp i tankarna är tyvärr det omdömet som är lätt att ta till apropå den kund som ser det som ett hot när vi begär betalt för utfört arbete!
Blåst i betydelsen väder får mig att tänka på vinterhalvåret. Det vill jag inte nu!
(Per Andie 2021-06-02)

KATT
Katter har alltid varit en del av mitt liv. Totalt femtio katter som funnits genom årens lopp i mitt hem, är väl bevis nog. Att vinna en katts förtroende och oförställda kärlek är en förmån. Bland alla dessa finns några som kommit att betyda lite extra för mig. Simon, Delilah, Eddie, Domino, Chicco och Mogwai.
(Per Andie 2021-05-16)

LYSSNA – Spontant tänker jag direkt på att lyssna till musik. Det har jag gjort i hela mitt liv. Musik har alltid varit oerhört viktigt i för mig. Men lyssna är egentligen så mycket mer än det. Att lyssna till sitt hjärta – en klyscha förvisso, men ändå … det är precis vad jag alltid gjort … och tack vare det lever jag i en relation som är utom all rimlig beskrivning.
(Per A 2021-05-15)

VATTEN – jag har skrivit en hel bok om det. Regntider handlar ju till stor del om vad ihållande regn kan ge för konsekvenser.
(Per A 2021-05-13)

LJUS
Snezana gav mig ordet ”LJUS”
Hade jag följt vuxenvärldens förväntningar, hade jag säkert varit i ljusets bransch under den yrkesverksamma delen av mitt liv. Men då hade jag antagligen helt missat möjligheten till det jag egentligen alltid velat. Det gjorde jag ändå, eftersom jag inte fick de möjligheter jag önskade. Först när jag närmade mig pensionen såg jag ljuset i tunneln, och kom till slut ut på andra sidan. Min älskade är ljuset i mitt liv, och vi går tillsammans mot allt ljusare tider.
(Per 2021-05-09)

Snezana gav mig ordet ”VÄCKARKLOCKA”
Så länge jag hade ett vanligt åtta till halvfem jobb var väckarklockan ett gissel. Sen blev den mer som ett pittoreskt inslag i min tunga sömn, där dess envetna pipande blev till en ljudlig del av handlingen som just spelades upp i mina drömmar. Annars har väl livet bjudit på en del väckarklockor som fått en att tänka om och tänka rätt. Fram för allt på senare år har den väckningen blivit mer påtaglig.
(Per 2021-05-08)

Snezana gav mig ordet ”RABARBER”
I världspolitiken hör man då och då om hur det införs embargo mot ett land. USA:s handelsembargo mot Kuba till exempel. Med andra ord lägger de rabarber på Kubas handel. Eller nåt. Så blir det lätt när främmande ord förvrängs till svenska. Det är därför denna främmande rot lite slarvigt förväxlas med spanskans embargo. Hade det varit tvärtom kanske spanjorerna hade kallat denna småsura grönsak embargo, och kanske restauranger på den iberiska halvön hade serverat embargo pollo.
(Språkligt korrekt; ruibarbo pollo = rabarberkyckling)
Recept till Rabarberkyckling finns på nätet!
(Per 2021-05-07)

Per gav mig ordet ”BANAN”
Bananerna är fina idag både med och utan pyjamas. Har någon sett en ballerina i tyllkjol som har halkat på en banan in på en scen och svurit över att hen har överlevt. Inte? Det var ju skönt. Ja kan se ballerinan från mitt fönster där hon sitter på verandan och äter banankaka med gräddtopping. Det är ju tur att hon inte äter kokosbollarna gjorda på mogna mosade bananer som är både laktosfria och glutenfria, de är nämligen vidriga. Oj, undrar vilket bannrecept familjen Adams hade bjudit på? När nu är jag trött på bananer, man får ju egentligen bara äta en om dagen, det har Pers doktor sagt.
(Snezana 2021-05-07)

Per gav mig ordet ”BLOMMA”
Varje blomma har sin rabatt. En del har sina rötter i krukor, andra dväljs på ängar. Vissa får bo i en vas. En och annan pryder en flickas hår. Många får plats på ett klänningstyg. I en enad dekoration firar de någons dag. Saliga äro de som pollineras av flygande välgörare, små bin och humlor. Vissa skänker sin nektar och blir till honung. Andra bjuder på dofter som berusar. En del går att spisa i en sommarsallad eller som kryddor medan en del viktiga blir till medicin. Vackrast är de med knoppar som utlovar en ny sommartid. Några vissnar för fort och hamnar på nytt i en rabatt som näring åt nya färggranna vänner.
(Snezana 2021-05-06)

Snezana gav mig ordet ”BLAD”
Blad är sådant de säger att man tar från munnen, vilket betyder ungefär att man säger sin mening. Alltså att man tar bladet från munnen. Det är alltså, får man förmoda, ett blad av papper man tar bort. Men enligt vissa förklaringar ska det uttrycket egentligen syfta på de fikonlöv som berättas i Bibeln om hur Adam och Eva skylde sig med när de efter syndafallet blev varse sin nakenhet. Att ta av sig det bladet betyder alltså bildligt att inte genera sig för att visa den nakna sanningen. För mig är detta uttryck trots allt lite överflödigt. Jag brukar alltid säga som det är, förutom om jag läser innantill från ett blad.
(Per 2021-05-06)

%d bloggare gillar detta: