Systrarna Boktokiga har intervjuat oss

Vi har blivit intervjuade av Systrarna Boktokiga!

https://nouw.com/systrarnaboktokiga/vi-har-intervjuat-forfattarna-per-och-sn-37708264

Vi har intervjuat författarna Per och Snezana Lindskog

1. Berätta lite om er själva.

Vi skriver oftast tillsammans eller bredvid varandra vid samma skrivbord.  Utbildningar och titlar är ovidkommande vad gäller vårt skrivande. Det som krävs är målmedvetenhet, vilja och något man brinner för. Det som är intressant är att Per har skrivit dagbok sedan 1973, Idag omfattar den över 3 miljoner ord, lika mycket som sju kompletta volymer av Sagan om ringen. Snezana har en härkomst från Balkan där språkstrukturen och meningsbyggnaden skiljer sig markant från svenskan. Trots sin dyslexi har hon kunnat fullfölja sin dröm att bli författare.

2. Vad inspirerade er till att börja skriva?

I grundskolan skrev Snezana en hel del uppsatser som blev upplästa i klassrummet. En av hennes dikter blev tonsatt av musikläraren. Därefter blev det poesi under många år. Dikter övergick till poetiska texter och växte med åren.
Per fick vid sexårsåldern prova en liten skrivmaskin hos sin farbror och varje gång de hälsade på skrev han allt möjligt. Dagboksskrivande påbörjades redan vid trettonårsålder men då med få ord som växte allt mer.

3. Vilket är erat bästa tips vid skrivkramp?

Snezana är nästan besatt av ordspel. När skrivandet fastnar ordentligt använder hon vinnande ord som får finnas i en mening.  Båda skriver vi flödestexter eller hjälptexter där alla strötankar hamnar och kan bli något annat. Vi använder också ett tärningspel med symboler och bilder. Ibland föreslår vi siffror och bläddrar i böcker, dvs nummer på sidor och rader i böckerna. Och det som är väsentligt i sammanhanget är att vi pratar, vid frukost, lunch och kvällsmat, i bilen, i SPA-badet, ja all tid vi tillbringar tillsammans. Men det är viktigt att se till att skriva något, vad som helst varje dag.

4. Vilken var eran favoritbok som barn?

Per gillade Tvillingdeckarna och Femböckerna. Något minne av böcker under Snezanas tidigare år i grundskolan har hon inte. Hela grundskolan gick hon i Serbien och läskulturen fanns inte i någon särskild utsträckning. Det hon minns är ”Skriet från vildmarken” den läste hon flera gånger som tonåring.

5. Vad har ni för skriv-planer?

Snezana har tre påbörjade manus. En av dessa kommer att ges ut snart. Fantasyboken med namnet ”Skarvkvinnan”. Snezana har en period då hon gärna skriver erotiska noveller men detta varvas med annat skrivande. Per håller på att skriva sin tredje del i sin humoristiska fantasiserie vid namn ”Legender från Thiramaar”. En fjärde del i samma serie håller också på att växa fram.

6. Vilka 3 böckerna rekommenderar du att läsa i vår?

Snezana läser för tillfället många feel good-romaner. Ni som inte har läst ”Rött vitt och kungligt blått” rekommenderar hon. En favorit som hon gärna lyssnar på igen är Sara Dalengrens ”Drömmen om Tom” som är speciellt inläst av Storytel. En bok som Snezana har påbörjat är ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Per rekommenderar ”Den rosa nallebjörnen” av Lea Awring  Bamroat och Nene Ormes urbanfantasyserie ”Udda Verklighet” och Särskild”

7. Vilken publicerad bok önskar ni att ni hade varit författaren till ?

Definitivt Steven Kings ”Gröna milen” Gäller för Snezana. Per hade helst velat vara författare till Georg RR Martins ännu ej avslutade bokserie ”Song of ice and fire”. Då hade vi kunnat bli författare på heltid med boplats på ön Azorerna

8. Hur ser det ut där ni skriver?

Hmm … här finns datorer, laptoppar, två bokhyllor fulla av böcker. Mysig belysning och trevligt sällskap. Här delar vi arbetsbordet med en Main Coon katt på en fleecefilt mellan datorerna och en Golden retriever som små-mumlar på en trasmatta på golvet.

9. Vilken bok läser ni just nu?

Snezana har just avslutat del två ”Halvsjälarna” ur Linda Anderssons trilogi Livstjuvarna. Där ”Kräftorna sjunger” har jag just påbörjat. Per läser just nu ”Tårar i havet” av Ruta Sepetys

10. Vilken del är roligast med att skriva en bok?

Snezana får ideér på promenader och ofta innan hon somnar. Att börja på en bok är spännande men när berättelsen sätter fart och hittar sina egna vägar så känns skrivandet oerhört givande. Per tycker att det roligaste är att han får skapa en egen verklighet i en egen värld.

11. Hur fungerar det att skriva tillsammans? Hur delar ni upp det ?

Vi skapar ofta idéerna i samtal. Ibland stafett-skriver vi, då vet man aldrig hur berättelsens gång blir. Ibland skriver vi var sitt kapitel, även då påverkar vi berättelsen väg.

12. Berätta lite kort om boken nu just aktuella med?

Snezana utkommer snart med tre erotiska noveller. En av dessa handlar om en krokisession där möten uppstår. Två ingår i en serie. Där nutid möter dåtid. 2021 och 1956. Del ett ur denna serie har redan visats sig uppskattad.
Per håller på att redigera sin tredje del ”Regntider” i sin serie ”Legender från Thiramaar”. Den handlar om en sviken gudinna som orsakar regn under en längre tid. Trollkarlen Cornizendo behöver resa i tiden för att lösa vissa problem men riskerar att stanna kvar i en tid där kärleken blir ett hinder. Folket Kaldinierna ska gömma en värdefull del av en mäktig spira och folk är utsända att rädda tillfångnatagna barn av en galen kvinna. Vägarna för karaktärerna korsas på märkliga sätt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.