Steve Hackett på Slagthuset, Malmö – maj 2023

Steve Hackett fortsätter med sina Genesis Revisited-turnéer. Den aktuella kallas Foxtrot at fifty, vilket syftar till att det i år är femtio år sedan albumet Foxtrot med Genesis kom ut.
När jag 1975 för första gången efter en kompis tips fick upp ögonen, och i synnerhet öronen, för Genesis musik, har jag varit fast. På grund av olika omständigheter, har jag dessvärre aldrig haft möjlighet att uppleva dem live, med ett lysande undantag. Den 6 juni 1978 upplevde jag dem på Malmö Isstadion. Det var strax efter att albumet And then there were three hade kommit ut, och alltså också en tid efter att Steve Hackett hade lämnat gruppen. Men de här revisited-konserterna blir ett perfekt komplement till ”Genesisbristen”. För min del var detta den fjärde konserten, och klassen är fullt i nivå som vilken Genesis-konsert som helst, kanske med skillnaden att det spelas allmänt i något mindre konsertlokaler. Men det är som jag ser det enbart en fördel. Är inte särskilt förtjust i de där gigantiska arenakonserterna, där man oftast inte ens kan klara ekonomiskt att lösa biljett till en hyfsat bra plats, utan hamnar så långt bak att det enda man kan se av musikerna är det som visas på bildskärmar. Lite som att sitta hemma fram tv-n med vrålhögt ljud. Undantaget möjligen stämningen.
Klart är i varje fall att förutsatt att Hackett och övriga musiker fortsätter turnera och kommer fler gånger till Malmö, så har åtminstone inte jag upplevt sista konserten med gänget.
Den här konserten inleddes med ett antal låtar ur Steve Hacketts egna repetoar, och efter paus serverades albumet Foxtrot. Den här live-versionen var avsevärt mycket bättre än albumet inspelad med tidigt sjuttiotals teknik.
Att vi sedan dessutom fick växla några ord med sångaren Nad Sylvan efter konserten var ju också en extra krydda på en väldigt givande konsertkväll i Malmö.
Aktuell “lineup” 2023:
Steve Hackett – Gitarr & sång
Nad Sylvan – Sång
Roger King – Keyboards
Rob Townsend – Sax, flöjt, slagverk, keyboard och sång.
Jonas Reingold – Bass gitarr, tolvsträngad gitarr & sång.
Craig Blundell – Trummor & sång

Mina tidigare konsertupplevelser med Steve Hackett;
2 maj 2014 – Trädgårn i Göteborg
8 september 2015 – KB, Malmö
21 november 2021 – KB, Malmö
13 maj 2023 – KB, Malmö

Ett svar till “Steve Hackett på Slagthuset, Malmö – maj 2023”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: