Att flödesskriva

Har varit inne på detta tidigare, det här med flödesskrivning. Något vi fått lära oss på skrivarkursen som ett bra sätt att komma loss från skrivkramp, eller bara helt enkelt komma igång med att skriva. Det går ut på att man bara skriver vad helst som dyker upp i hjärnan, utan att fundera på meningsbyggnad, stavning etc. Det kan göras för hand och det kan göras i datorn. För egen del med mina dåliga tummar, väljer jag datorn. Men jag klarar inte det där med att strunta i stavning och så vidare. Det finns så hårt invant och går nästan med automatik att jag korrigerar allt eftersom det blir något tecken fel eller någon felaktig formulering eller felstavning. Den delen vill jag heller inte ändra på. Jag vill ha den automatiken kvar, eftersom det besparar en hel del jobb att i efterhand sitta och korrigera vad man skrivit.

Men för mig är flödesskrivning för det första ett utmärkt redskap för att bollplanka idéer med mig själv. Jag kan i texten ”resonera” med mig själv om olika idéer, och även se hur olika idéer ser ut när man skrivit det. Men det är också ett utmärkt hjälpmedel för att friska upp minnet. När man har varit borta från ett manus lång tid, som jag nu med min Eilaths spel som jag inte skrivit på sen två år tillbaka, så är det omöjligt att helt minnas hur man har tänkt sig olika delar i handlingen. Men då kan jag gå tillbaka i min flödesskrivning och hitta det mesta jag behöver ha för att fräscha upp minnet. Perfekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: