Norge 2

Första målet idag var Flåmbanan. Det är visserligen ganska dyrt (800,00 i norska kronor) men det är det trots allt värt. Åter igen ett tillfälle att kunna ta betydligt bättre bilder än jag kunde senast.
Tåget går sakta upp för och når en höjd av över 800 meter över havet. Precis som när jag åkte senast stannade det även en bit innan slutstationen där det finns ett mäktigt vattenfall. Det går upp till en station vid Myrdal, där det sedan går tillbaka till Flåm. Myrdal är dessutom en knutpunkt för tåget mellan Oslo och Bergen.
Det är ett fantastiskt landskap man reser igenom.
Efter en enkel fika när vi klivit av tåget i Flåm fortsatte vi vår färd. Ganska direkt nådde vi fram till Laerdalstunneln som är världens längsta på 2,5 mil! Men det blev ett antal andra ganska långa tunnlar också. Så långt har vi färdats på ungefär samma sträcka som jag körde 2003. Men efter Laerdalstunneln har vi fortsatt norrut.
Vi stannade på en rastplats och åt kvällsmat, men lagom när maten var klar började det regna. Så vi fick hastigt hoppa in i bilen istället.
Längre norrut kom vi vid Jostedalsbreen (alltså glaciär). Vad jag kan förstå var det den sydvästra änden av den vi såg. Det är första gången för min del som jag fått se en glaciär på nära håll.
Man rör sig hela tiden upp och ned i bergen och det är stundvis ganska svårt att avgöra hur högt man egentligen befinner sig. Kan i alla fall konstatera att det ligger betydligt mycket mer snö kvar på bergstopparna i den delen vi hamnade i framåt kvällen.
När klockan passerat 20.00 började vi spana efter en campingplats med stugor. Vi hade bestämt oss för att ta en campingstuga istället för tält, eftersom det var ganska regnigt. En bit efter Skei hittade vi till slut en campingskylt och vi tog av där. Det visade sig vara en sträcka på drygt en mil in på en slingrig väg, och man började nästan fundera över om det verkligen fanns någon camping. Men det gjorde det, och det kändes nästan som om man kommit till världs ände. I en fantastisk dalgång omgivet av höga berg låg det en samling små stugor med grästorvor och buskar på taket. Strax bakom stugorna fanns ett mäktigt vattenfall. Det kostade 300,00 per natt (samma som stället igår) men de tog endast kontanter! Vi fick trots det ändå bo där, mot löfte att fixa betalning över nätet när vi kommer hem.

juli5-09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.