Norge 1

Med start från Fristad där vi parkerat husvagnen körde vi mot Norge runt halv fem på eftermiddagen. Vi passerade Svinesundsbron och därmed gränsen till Norge cirka tre timmar senare. Vi hade tagit sikte på Rödborg och Geilo och körde oavbrutet tills vi nått upp på Hardangervidda. Där stannade vi och sov en stund i bilen. Då hade vi avverkat en sträcka på 54 mil.
Norge är förutom fjordarnas land också tunnlarnas land. Det finns mängder med vägtunnlar, och bland annat körde vi igenom en drygt 7 kilometer lång tunnel under Oslofjorden.
Kring femtiden på morgonen körde vi vidare. Det var ganska dimmigt och inte mycket att fotografera. Så vi valde att stanna för att äta frukost och vänta på att solen skulle förmå skingra dimman. Det blev kaffekokning på stormköket, och frukost i cirka två plusgrader.
Fram på tidiga förmiddagen hamnade vi så vid Vöringsfossen. Kunde alltså äntligen få fotograferat detta mäktiga vattenfall med ordentlig kamerautrustning istället för den begränsade kameran jag hade när jag var där senast 2003. Men jag kan dock konstatera att det är svårt att få ordentliga rättvisande bilder av vattenfallet även om man har en ordentlig kamera. Problemet är att man i stort sett enbart kan få bilder uppifrån eller snett uppifrån och det gör det väldigt svårt att verkligen visa hur högt och mäktigt det är.
Vi fortsatte färden mot Laerdal. En bit efter Vöringsfossen var det åter dags för tunnlar. Den här gången körde man en bit in varpå man kom till en rondell mitt inne i tunneln där man kunde ta antingen höger eller vänster. Efter ytterligare en rondell leddes man in i ännu en tunnel på åtta kilometer. Där den tog slut kom man direkt ut på en bro över en av fjordarna. Det var Hardangerbron som man påbörjade bygget av i mars 2009 och den invigdes den 17 augusti förra året. Den ersatte färjeförbindelsen mellan Bruravik och Brimnes. Bron är cirka 1 380 meter lång med ett huvudspann på 1 310 meter och har således ett av världens längsta hängbrospann. Det är längre än det på Golden Gate Bridge i San Francisco och det är också Norges längsta brospann.
Vi stannade på Vangs camping i Gudvangen, där vi befann oss inklämda mellan mäktiga bergsmassiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.