Vänsterhäntas Dag

Idag – Lördagen den 13 augusti – är det de vänsterhäntas dag! Minsann! För att uppmärksamma de vänsterhäntas bekymmer!
I sammanhanget citerar jag gärna mitt kusinbarn som också är vänsterhänt – ”Nog för att jag emellanåt har ett par bekymmer i vardagen, men inte är det för att jag är vänsterhänt?! Eller är det ett bekymmer, att jag som är vänsterhänt inte förstår att det är ett bekymmer?!?”

Bekymmer ja! Är det ett bekymmer att vara vänsterhänt? Främsta problemet är väl att man har en förmåga att dra handen över det man skriver så att man smetar ut bläcket. Men i vår nutid är det knappast något bekymmer, när det mesta man skriver sker på datorns tangentbord, där för min del både vänster och höger hands fingrar valsar fritt. Kniv och gaffel då? Tja, för mig har det aldrig varit ett problem. Gaffel i vänster hand och kniv i höger. Precis som högerhänta. Bekymret där var väl när jag som liten fick ett slags ”skyffel” istället för kniven när man skulle äta. Fungerade utmärkt när man väl lärt det. Och då blev det plötsligt inte tillåtet. Då var man gammal nog att använda kniv!
Största bekymret för mig var väl när de vuxna skickade iväg mig som sju-åtta-åring till något slags ”avvänjning” där jag skulle lära mig att använda höger hand. Det gick inte alls! Lyckligtvis gav de upp, och lät mig fortsätta använda vänstran.
Min mors generation var inte lika lyckligt lottad!
Hon var också vänsterhänt, och hennes lärare i småskolan i Harlösa krävde att hon skulle skriva med höger, annars blev det smäll på fingrarna med en linjal. Men morfar, byggmästare och frisör i den lilla byn, trädde in och krävde att skolan skulle acceptera att hon skrev med vänster. Och det gjorde de!
Och vi vänsterhänta lär vara bra på att visa känslor!
Och jag trivs ganska bra i sällskap med Franz Kafka, Celine Dion, Paul McCartney, Albert Einstein, Greta Garbo, Mahatma Ghandi, Sarah Jessica Parker, Dan Aykroyd, Julia Roberts, Lauryn Hill, Brad Pitt, Pierce Brosnan, Jim Carrey, Tom Cruise, Robert de Niro, Drew Barrymore, Leonardo da Vinci, Eminem, Pablo Picasso, Jimi Hendrix, Bill Gates, Nicole Kidman, Jerry Seinfeld, Bill Clinton och Barack Obama.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: