Bio i ”sjuksoffan” – Filmer att rekommendera!

Med någon form av influensa i kroppen som gör att den kreativa lusten och förmågan blir ganska återhållsam, är det utmärkt tillfälle att passa på och se lite filmer i stället. På två dagar har det blivit flera bra.
A boy called Christmas
En engelsk julfantasy, som berättade storyn, eller en variant kanske, på hur jultomten egentligen kom till. Den här varianten var onekligen lite annorlunda, om pojken som faktiskt heter Christmas, och som beger sig iväg mot Alvstaden dit hans far tidigare rest. En lagom lätt, eller tung, film med alla nödvändiga ingredienser för att göra den till just en sådan där fantasifull och mysig julfilm.
Nätet
En thriller med Sandra Bullock i huvudrollen. Nätet (The Net) är från 1995. Den handlar om en dataspecialist (Sandra Bullock) som hamnar i skottgluggen efter att hon hittat en diskett med information om en konspiration, och tvingas fly för att försöka rentvå sitt namn. Trots att datorer och datorprogram var just tydligt nittiotal, var den här filmen ändå väldigt bra. Man fick liksom försöka se över de där omoderna disketterna och alla kantiga datoranimationer som utgjorde de datorspel huvudkaraktären arbetade med. För storyn var spännande och riktigt bra.
The Swimmer
En film från i år, en sann historia. Det handlar om två systrar som simmar professionellt i Syrien. Men när inbördeskriget bryter ut där, tvingas de fly och hamnar efter en dramatisk flykt över Egeiska havet så småningom i Berlin. Där lyckas de få möjlighet att fortsätta sin simträning och yngsta systern Yusra Mardini får tävla i Rio Olympics i Brasilien 2016, för ”The Refugee team”. Förutom det gripande dramat som faktiskt är biografiskt, är det samtidigt en film som visar mycket realistiskt vad flyktingar går igenom i verkliga livet. En klart sevärd film.
Blonde
En fiktiv biografisk film från 2022, och ännu en berättelse om Marilyn Monroes allt för korta liv ständigt utnyttjad av den maskulina världen omkring henne. Aldrig sedd som något annat än ett sexobjekt. Filmen är lång, men beskriver genomgående enbart Marilyn Monroes liv som ren misär och framställer henne som ett bräckligt byte. Helt säkert var det just så det var, och helt säkert också det som ändade hennes liv alldeles för tidigt. Men man vill ändå tro att det funnits positiva stunder även för henne, och med en så lång film borde man kunna få utrymme för det, och därmed kanske ge en lite mer nyanserad bild av den ikoniska skådespelerskan. Kanske med det också visa på att h0n faktiskt inte alls var den där dumma blondinen, som Hollywood skapade. Även om filmen bildmässigt är väldigt vacker, och Ana de Armas är perfekt i rollen som Marilyn, blir det tyvärr enbart ännu en påminnelse om den maskulina världens hänsynslösa utnyttjande av människan Norma Jeane. Nick Caves och Warren Ellis suggestiva musik skapar för övrigt en perfekt ram till bilderna.
Elton Johns text ur hyllningslåten Candle in the wind, ekar i huvudet; Hollywood created a superstar, And pain was the price you paid, Even when you died, Oh, the press still hounded you, All the papers had to say was that Marilyn was found in the nude.
The House
Enligt beskrivningen en animerad komedi! En stop-motion animerad antologifilm, som berättar olika historier som bildar en trilogi och som spänner över olika världar och karaktärer men utspelar sig i samma hus. Varje berättelse behandlar teman som galenskap, rikedom och jakten på sann lycka. En något märklig och lite bisarr berättelse, men samtidigt väldigt välgjord animerad film, och egentligen en rätt fängslande stoy.
Troll
En norsk fantasy-action-äventyr! Kan det va nåt? Absolut! Det här är riktigt bra. När man spränger i det norska berget Dovre för att bygga nya tunnlar, väcker man samtidigt ett uråldrigt troll som har varit instängt i tusen år. Paleontologen Nora Tidemann får i uppdrag att försöka få stopp på trollets bärsärkagång då han snabbt rör sig mot huvudstaden Oslo.
Det är en annorlunda historia, som knyter an till gammal norsk folktro. Specialeffekterna är oerhört välgjorda, handlingen är spännande och lagom dramatisk samtidigt som det finns utrymme för en del lättsamma skämt. En självklar film för oss som älskar såväl äventyr som fantasy. Man får onekligen nästan lite känslan av ett nordiskt Jurassic Park, fast där dinosaurierna är utbytta mot uråldriga troll. Allt dessutom vackert inramat av norsk storslagen natur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: