Ordval med respekt för andra människor

Ordet ”negerboll” har strukits från SAOL (Svenska Akademiens Ordlista), och genast finns det de som protesterar och tycker det är viktigt att behålla det. Jag ska villigt erkänna att även jag en gång tyckte att det var ganska harmlöst att kalla ett bakverk för detta, och jag var ganska oförstående inför protesterna. Men att det uppenbart finns människor som känner sig kränkta av det ordet, är skäl nog för mig att inte använda det. Jag har ett ganska rikt språk ändå, och har inget behov av att hålla fast vid ett ord som ändå egentligen inte beskriver kakan korrekt. Jag kallar det hellre för vad det egentligen är – en chokladboll. Särskilt i dagens samhälle med växande rasism och kränkningar mot olika minoriteter, känns det extra viktigt att verkligen undvika sådant som av andra kan uppfattas nedsättande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.