Äldre än jag eller äldre än mig; är du en språklig nybyggare eller en vårdare?

Bra förklarat och användbart i mitt eget skrivande. Frågan dök upp om vilket som var mest korrekt att skriva: äldre än jag, eller än mig!
Tack för hjälpen!

Språkkonsultstudenterna

Myser du när nya, spännande språkkonstellationer dyker upp? Eller önskar du tvärtom att folk lärde sig skilja på rätt och fel och att man enkelt kunde hänvisa till en bok skriven av en auktoritär språkguru när något lät fel i dina öron? Åsikter om språk finns det lika många av som det finns öron – ungefär två per person alltså. Forskningsresultat visar att många har negativa åsikter om till exempel engelska låneord, men väljer ändå själva att använda dem eftersom de svenska alternativen inte känns helt bekväma. På det sättet är vi alla både språkliga nybyggare och vårdare.

En fråga som ständigt är aktuell och som väcker många känslor är den om det heter ”hon är mäktigare än jag”, eller ”hon är mäktigare än mig”. Alla har vi troligen fått inbankat via skolan och självutnämnda språkpoliser att det första alternativet, subjektsformen, är rätt. Detta på grund av att…

Visa originalinlägg 197 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.