Klassisk musik

Sedan mitten av sjuttiotalet har jag varit väldigt intresserad av klassisk musik, och framförallt den som kom till från slutet av 1700-talet och fram till tidigt 1900-tal.

Jag har idag ett ganska digert arkiv med klassisk musik. På cd har jag cirka 1 000 olika titlar, men därutöver har jag minst lika mycket på vinyl och rullband.

Ändå har jag länge saknat musik av min främste favorit Gustav Mahler! Det enda jag har är hela symfoni nr 5 (den med det fantastiskt vackra Adagiettot) och dessutom har jag tredje satsen ur symfoni nr 1!

Men det har blivit ändring på det nu! Har nämligen fått tag i en komplett samling med alla tio symfonierna i en inspelning med Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks och med Rafael Kubelik som dirigent, inspelat på skivmärket Deutsche Grammophon. Och när det gäller klassisk musik är det skivmärket ett av de absolut främsta när det gäller ljudkvalité. Åtminstone var det så när det gällde vinyl.

Sen vet jag att många säger om Mahler; "Usch nä, han är alldeles för tung"! Nja, hans musik är mäktig och han utnyttjar de flesta av symfoniorkesterns möjligheter, och stundvis är det oerhört vacker musik. Hela symfoni nr 1 exempelvis är väldigt vacker. Men… man måste lyssna! Det går inte att samtidigt pyssla med annat om man inte i så fall kan ha musiken högt uppskruvad. Och det var hans femte symfoni och Adagiettot ur den i synnerhet som från början fick mig intresserad av klassisk musik!

Gustav_Mahler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.