Är Sjöbo rasistiskt?

Vi får ofta både läsa och höra att Sjöboborna är mer rasistiska än genomsnittet i landet. Är det verkligen så? På ytan i det vardagliga livet syns det inte. Men vi har ju historien med Sven-Olle och folkomröstningen om flyktingmottagningen 1988 som fortfarande tycks hänga kvar som ett mörkt moln över kommunen. Och Sjöbopartiet, Sverigedemokraterna och inte minst Svenskarnas Parti påminner väldigt gärna om det. Trots att Sven-Olle är död sedan många år tillbaka och nuvarande kommunfullmäktige har öppnat upp för flyktingmottagande.

Men hur är det egentligen? Är kommuninvånarna mer rasistiska än folk i övriga landet? Ja, det kommer väl kanske att visa sig vid valet om en vecka. Ser man till valet till Europaparlamentet i våras så ser det ju faktiskt ut att stämma. Sverigedemokraterna blev överlägset störst i Sjöbo med 24,1 % av rösterna. Sen är det klart frågan hur pass mycket man kan ta fasta på det. Valdeltagandet var endast 39 %.

Men faktum kvarstår. Det är fortfarande en betydande andel av kommunens invånare som faktiskt röstar både på Sjöbopartiet och Sverigedemokraterna, och den enda säkra slutsatsen man kan dra av det är väl ändå att antingen är folk här ovanligt rasistiska eller ovanligt okunniga. Eller för den delen kanske lata. För lata för att inte ge sig tid att studera vad partierna egentligen vill.

Ingen människa som läst Sverigedemokraternas partiprogram och fortfarande sympatiserar med dem kan med bästa vilja i världen påstå att man inte är rasist. Svenskarnas Parti är knappt värt att ens nämna. Begriper man inte att de är rasistiska ska man helst inte rösta alls!

Sjöbopartiets framtoning är lite mera diffus. Men man säger blankt nej till flyktingmottagning och talar om samma förtäckta humanitet som Sverigedemokraterna, om att hjälpa flyktingarna på plats i deras hemländer istället. Man kanske då borde fundera en vända till på hur det egentligen skulle kännas om man på grund av dödshot tvingades lämna sitt hem. Låter det verkligen särskilt realistiskt då med hjälp där?

I det här valet känns det egentligen inte så viktigt vilket parti folk röstar på – så länge man inte röstar på Svenskarnas Parti, Sverigedemokraterna eller Sjöbopartiet. Eller för den delen något annat rasistiskt parti!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.