Gamla låttexter sitter!

Jag har alltid haft lätt att lära mig låttexter till låtar jag gillar, och har alltid tyckt om att sjunga med i låtarna. Men ibland förundras man över hur man faktiskt kan komma ihåg vissa texter, trots att man inte hört låten på länge.

Mitt senaste exempel på det är David Bowies gamla "Cygnet committe" från Space Oddity som kom ut 1969! Bara låttiteln är lite märklig. Jag hade faktiskt ingen aning om vad "cygnet" egentligen betydde, men enligt mitt engelska lexikon betyder det "ung svan"! Men sedan kan man faktiskt via "Wikipedia" få fram att det fanns något som hette AEA Cygnet vilket var ett försöksflygplan konstruerat av Alexander Graham Bell 1907. Ja, ni vet, han telefonkillen! Det fanns även ett enmotorigt brittiskt flygplan från 1930 som hette General Aircraft GAL.42 Cygnet II.

Måhända är det något av dessa företeelser som varit inspirationen för Bowie när han skrev låten. Hur som helst så är den väldigt lång, 9 minuter och 33 sekunder, och texten är ungefär lika lång. Och tämligen komplicerad! Likväl lyckades jag lära den utantill, och jag minns 1973 då jag arbetade på Vägverket och gick lite för mig själv ute på en landsväg någonstans i Skåne och dirigerade trafik med hjälp av en röd flagga då det lades tjära och grus, och samtidigt sjöng den här låten för mig själv. Ja, det här var ju långt före de bärbara cd-spelarna eller mp3-spelarna, så vad skulle man göra.

Dock… i förra veckan hade jag den här låten i bilstereon när jag jobbade, och sjöng med från början till slut utan att missa ett enda ord i texten! Trots att senast jag hörde den här låten var runt 1995!

MÄRKLIGT!

Och hur knepig texten än är, så gillar jag den fortfarande och håller faktiskt den här låten för en av David Bowies bästa!

"So much has gone and little is new    And as the sunrise stream    Flickers on me,    My friends talk    Of glory, untold dream, where all is God and God is just a word"

…eller…

"And I close my eyes and tighten up my brain, for I once read a book in which the lovers were slain, for they knew not the words of the Free States refrain, it said;

I believe in the power of Good    I believe in the State of love.    I will fight for the right to be right.    I will kill for the good of the fight for the right to be right"

"And I want to believe    In the madness that calls ‘Now’    And I want to believe    That a light´s shining through somehow"

Än har inte Alzheimer satt in…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.