Ombyggnad av trädgårdsdamm

När jag köpte huset vi bor i för snart fyra år sedan, fanns det sedan ganska lång tid tillbaka en trädgårdsdamm med tillhörande bäck som tidigare boende hade anlagt.
Har egentligen hela tiden haft problem med att få bäcken och vattenfallet att fungera ordentligt, och det har i första hand berott på pumpen. Fick en annan lite kraftigare pump av grannen som avvecklade sin damm. Men det fungerade inte riktigt bra ändå. Så under sommaren 2014 köpte vi en ny pump, och sedan fungerade det. Men den ursprungliga konstruktionen gav inte något ordentligt vattenfall. Jag vill ha lite höjd på det, så att det blir ett tydligt trivsamt porlande ljud. Jag har dock dragit mig för att ge mig på det, eftersom jag antagligen skulle bli tvungen att riva upp hela den befintliga dammen.
Men – i påskhelgen inträffade en olycka som orsakade ett hål i dammduken, så att vattnet läckte ut. Därmed blev vi helt enkelt tvingade att bygga om. Men innan vi ens är framme vid själva bygget, måste allt rivas upp. Till att börja med fick vi fiska upp alla fiskarna, som tills vidare får gå i en stor murbalja med en syrepump. Har även hittat ett stort antal trollsländelarver som vi också har tagit upp och placerat i en mindre balja tillsammans med gamla löv och kvistar från dammen. Vet inte om det är tillräckligt för att klara dem, men det är väl så bra vi kan göra. Sedan gällde det också att försöka rädda de växter som fanns i vattnet. De har vi också samlat i baljor med vatten. Återstår att försöka få upp näckrosen, men det är däremot inte helt lätt. Får avvakta tills det går att lyfta upp dammduken, för den står förmodligen väl förankrad nere på botten som inte går att se ännu.
Nu har vi avlägsnat så gott som all sten runt och i dammen, och ska närmast ta bort all återstående växtlighet och jord, för att sedan kunna få loss dammduken.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.