Julsaga – God Jul Kerstin

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtt av våra bidrag till årets julträff med Skrivarkursen.

Harald var trumpen. Han funderade på det gapande hålet i taket och gaggade lite tyst för sig själv. Ja, ja jag låter händelserna följa tiden och tiden får ha sin gång. Ja, och allt löser sig säkert som det är menat, tänkte han. Morgonen var sig lik och som brukligt tände han sin pipa efter kaffet. Han satt i sin fodrade skinnväst i den solblekta korgstolen på farstukvisten och andades in den ljumma röken i långa njutningsbara andetag. Sekunden därefter satte han både röken och kaffet i vrångstrupen. Det knakande ljudet och dånet som följde därpå betydde bara en sak, taket i hallen höll på att gapa ännu större. Att en människa bara kan drömma så om nätterna. Hur kunde detta stämma? Han reste sig sakteliga medan han höll handen kupad om sin värkande höft. Bara inte Kerstin börjar klaga igen. Hon hade varit så sur och tvär ända sedan Måns försvann. Harald knöt näven i byxfickan och svor en ramsa för sig själv över räven som hade tagit kattstackarn. Själv var han glad och slippa katten, men Kerstin var ju tokig i katter så för hennes skull hade han ändå böjt sig.
Han behövde tänka ut betydelsen av drömmen först, han behövde förhala lagningen av taket och han behövde hålla tyst om saken så han inte hamnade på hemmet helt sonika. Han såg regndropparna sakta falla på den bruna gräsmattan och konstaterade att det var snöblandat. Det var dagen innan julafton, kanske skulle de få en vit jul. Pipan hade slocknat för en stund sen så det var inte piprök som sipprade ut ur lungorna utan ett ångande andetag i december kylan. Han klev in i finrummet och blicken riktade han medvetet mot hallens tak. Han bara nickade i samförstånd med den besynnerliga drömmen och skönjde att takhålet gapade mer hungrigt än stunden innan. Nej han skulle inte våga berätta något för Kerstin som inte alls var vidskeplig. Hon trodde inte på drömmar och sånt nonsens. Kerstin hade åkt till byn, hon skulle handla så han var tvungen att röja så snabbt det gick och ställa fram det stora zinkkärlet för vätan som såg ut att bli ihållande från den gråa himlen. Han skulle ut och hugga lite ved och hinna elda i brasan likväl så hon inte kunde klaga på kylan, för taket kunde han inte förmå sig att laga, inte ännu.
”Har du lagad taked än?”
Harald hade inte märkt att Kerstin redan kommit hem. Han låg på knä framför spisen, och hade just fått elden att ta sig.
”Jag har sitt po det.”
”Det gor vel ingen nytta!?”
”Va!?”
”Det gor vel ingen nytta och bara glo po det?”
”Jag måste jo se vad som behöver gorras!”
”Vad som behöver gorras!? Det behöver lagas!”
”Ja ja!”
”Annars får vi ta hid Jönsson.”
”Hönsen!?”
”Va!?”
”Hönsen sa du. Va har hönsen me hulled i taked och gorra!? Vi har inga höns längre.”
”Nä… nu dravlar du, vi får ta hit Jönsson sa jag.”
”Jönsson!? Den klydderöven! Varför di?”
”För och laga taked såklart.”
”Nää, det behövs ente…”
”Jaså!? Ska du gorra de då?”
”Ja ja.”
”När?”
”Va!?”
”När tänker du gorra de?”
”I morron.”
”I morron!? Di har lovat mer snö i ettermidda.”
”Ja ja.”
”Du kan väl borja po det nu, istället för och stå här och ackedera?”
”Ja ja.”

Han drog en suck av lättnad när Kerstin till slut gav upp diskussionen och försvann ut i köket för att börja på kvällsmaten. Taket måste lagas, det visste han också. Men han kunde inte förmå sig till det. Inte än. Han ville först veta om drömmen stämde hela vägen. Han la sig en stund i soffan och slöt ögonlocken, och tänkte för sig själv att man blir trött av och tänka. Stunden därefter hade han somnat.

Han hade kanske bara sovit några minuter, men för honom kändes det betydligt längre när Kerstins syrliga kommentar väckte honom.
”Drömmer du nu snuskdrömmar igen?”
”Öh… va!?”
”Du sover med ett stort leende på läpparna. Så vad drömmer du om?”
”Dig, min kära.”
”Jo pytt… jag vet nog… din snuskhummer.”
”Nä, det är säkert… Jag drömde om din julklapp.”
”Ja ja, men nu är de mad.”
De åt middag till en början under tystnad. Ja, förutom Haralds smaskande som hade viss irriterande effekt på Kerstin även om hon visste att han inte kunde hjälpa det.
”Prova sell och eda me lösgaddar, så får du se.” hade han sagt vid ett tillfälle, så hon förstod att det nog var bäst att bara acceptera.
Hon petade mest i sin mat, och efter en stund la hon ned sina bestick.
”Petterssons katta har fått åtta kellingar du.” sa hon.
”Jaså.” svarade han kort.
”Ja, di e så söta.”
”Mmm…” mumlade Harald och började förstrött bläddra i Ystan.
”Vi kunde kanske ta hand om en.” försökte hon med den inställsammaste stämman hon kunde uppbringa.
”Nä min själ.” utbrast Harald. ”Ente en ny kattajävel.”
Han reste sig hastigt och gick ut.
”Tack för maden.” sa han mot hallen när han försvann ut.
För sig själv tänkte han att om det var meningen så blev väl drömmen verklighet.
Ute i hallen stannade han upp, strök med handen bort en snöflinga från kinden och såg upp mot hålet i taket.
”Jävlar!”
Med raska steg försvann han ut i vedboden, för att undkomma Kerstins kommentarer när hon upptäckte att det faktiskt börjat snöa igen. Han tänkte att om han bara tog in lite virke så såg det åtminstone ut som om han börjat på att laga taket.

Tillbaka i hallen möttes han av doften från julskinkekoket, och han kände sig en aning lättad eftersom han visste att Kerstin skulle vara upptagen i köket en stund nu. Nu måste han agera. Han föste bort zinkbaljan och hämtade den blommiga fåtöljen från vardagsrummet, hasade med viss möda ut den i hallen och ställde den där baljan stått. Sen la han en stor kudde i den och en blå filt ovanpå, och ställde sig sedan och betraktade det hela. Han flyttade fåtöljen en aning åt höger, och rättade till kudden och fluffade till filten. I samma stund kom Kerstin ut i hallen och ställde sig med händerna mot höfterna.
”Va sysslar du med?”
Han stirrade mållöst på henne.
”Jau… eh… behöver nåd och stå po…”
”Fåtöljen!?”
Han nickade stumt.
”Och kudden då?”
”Öh, ja… ifall jau ramlar.”
”Harald, du e ente klog. De e julafton i morron och taked gabar. Och snön…”
Han såg fånigt på henne.
”Jau ska gå och hämta snöskoffan.”
Hon suckade uppgivet och återvände till köket.
”Du får sell reda opp etter snön.” sa hon högt.
”Ja ja.”

Medan han fortsatte med sina märkliga arrangemang, kunde han höra hur telefonen ringde och hur Kerstin svarade ute i köket.
”Hej Karin.”
Kerstins syster, tänkte Harald. Bra, då får jag lite lugn och ro nu ett tag.
”Hur är det me daj och ungarna.”
Harald lyssnade inte mer men lite senare kunde han inte undgå att höra hur hon pratade om hålet i taket i hallen och att nu trodde hon nog att det närmade sig för hemmet för Harald. Han blir bara konstigare och konstigare för var dag som går.

Utan att bry sig vidare om Kerstins telefonsamtal, tog han cykeln ner till byn och uppsökte djuraffären där.
”Va fan, Harald. Har katten kommit tebaks?” sa djurhandlare Egon.
”Nä, jag ska handla julklapp till Kerstin.”
”Jaha!?”
”Ja… jau tänkte itt halsband.”
”Jaha, ett katthalsband!?” upprepade Egon och tänkte för sig själv att nu var nog Harald färdig för hemmet i alla fall.

Harald vaknade tidigt på julaftonsmorgonen efter en orolig natt, utan drömmar.
Tyst för att inte väcka Kerstin, smög han ut i hallen. Han kontrollerade kudden och rättade till fåtöljen. Sen tog han en pall och satte sig försiktigt lite diskret i ett mörkt hörn av hallen. Han tände sin pipa, drog in och blåste ut och drog in igen. Blåste sedan ut röken som han betraktade medan den sakta försvann upp i månljuset som sken in genom hålet. Han hörde tickande från farfars gamla Moraklocka som fortfarande envist fungerade. Fast just nu tyckte han att den förde ett fasligt väsen. Väntan var lång! Han lyssnade och hoppades samtidigt att inte Kerstin plötsligt skulle dyka upp. Hon brukade sova ganska länge, men det skulle vara typiskt om hon behövde gå upp och kissa just vid den här tiden. Det var alldeles tyst och någon enstaka snöflinga singlade ned från hålet. Han svepte koftan tätare om sig. Det var kallt. Plötsligt rasslade det till. Ljudet kom från sovrummet och Kerstin kom ut i hallen på väg till toaletten.
”Varför sidder du här?”
”Kunde ente sova.”
”Ja ja.” muttrade hon och fortsatte till toaletten.
Lite nervöst sneglade han mot hålet i taket. Det hade blivit mörkare. Månen hade gått i moln. Strax därefter kom Kerstin stapplande igen på sin väg tillbaka till sovrummet.
”Du kan ju laga taked når du nu ändå e vagen.” muttrade hon.
”Ja ja. Ska ha kaffe först” svarade han tyst.
”Ska jau laga ti di?”
”Nä för fan. Gå och lägg di!”
Just som hon klev över tröskeln hördes ett hjärtskärande gnyende någonstans uppifrån hålet i taket, följt av en dov duns.
Harald sträckte entusiastiskt på sig men satt fortfarande kvar.
”Va va de!?” utbrast Kerstin. ”Va e de i fåtöljen?”
Man kunde urskilja något som rörde sig i fåtöljen.
”Du får väl kolla.” tyckte Harald.
Kerstin såg osäkert på honom, men gick sedan försiktigt fram till fåtöljen. Det rörde sig under den blå filten.
”Va i jesse namn e de!?” utbrast hon.
I nästa stund såg hon ett litet huvud och ett par ögon som såg förvirrat på henne åtföljt av det karaktäristiska spinnandet.
”Men…!? Hur!?… Vad i!?…men, halleda!”
Harald flinade brett.
”God jul Kerstin.” sa han och räckte fram paketet. ”Jau har köpt ett halsband ti di. Det kan kanske passa nu.”

Harald var nöjd. Hans märkliga dröm hade verkligen stämt. En hök skulle ta en liten kattunge som byte, men tappa den just över Haralds och Kerstins hus så att den skulle ramla ned genom hålet i taket som orsakats av ett nedfallet träd i stormen några dagar tidigare. Drömmen hade stämt in i minsta detalj.
Han log belåtet, reste sig lättad och gick mot ytterdörren.
”Nu ska jag laga taket.”

AV:  Snezana & Per Lindskog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.