Den sjätte drömmen

Den sjätte drömmen

av:  Snezana Nordström & Per Lindskog

Paul sov oroligt, plågad av en återkommande dröm. Han satt på det kyliga golvet framför den svala kaminen och förde sina fingerspetsar fram och åter mot kaminens blanka kalla yta. Han var varm om den nakna kroppen och svettades, endast fingrarna var stela och krumma av kylan. Drömmen fortsatte alltid annorlunda just härifrån eller framåt rättare sagt ….Han reste sig långsamt upp, drog snabbt på sig sina jogging byxor, sin sweater men lät fötterna vara bara. Han öppnade den glasade dörren mot vinterträdgården…  Av skuggornas läge förstod han att morgonljuset just gjort sin entré. Igår satt hon på den våta bänken som vätte mot skogsstigen, idag närmade hon sig honom med långsamma steg. Igår var det höst i hans trädgård…

Nu var han åter vaken, orolig med omtumlat sinne och en äkta känsla av att drömmen på något sätt höll på att förverkligas…? Detta var den femte drömscenen. Han önskade han kunde fånga drömmen… locka henne till sig men kände sig själv fångad eftersom han efter varje drömsekvens kom långt in i handlingen.

Men nu var det ändå för sent att somna om. Lika bra och stiga upp, och i stället utnyttja tiden till alla förberedelser inför den stundande resan. Med tunga trötta steg gick han ut i köket för att sätta på kaffe, men han kunde inte släppa tankarna på henne. Det fanns en längtan efter en ny fortsättning på drömmen. Kanske kunde han dyka in i fortsättningen på drömmen på planet mot Ottawa. Från Kastrup skulle han disponera tolv slöa timmar till kanske enbart den syssla han njöt mest av numera nämligen drömma drömmar om henne. Kaffet smakade blask.

Han checkade av innehållet och stängde igen sina två resväskor. Han hade med sig endast en bråkdel av garderoben, resten skulle han inhandla på plats under det kommande arbetsåret. Han hade egentligen en oförklarlig tur att få jobbet på en världsledande firma som IT ansvarig med en årslön på över 600 000 sv kr. En nästkusin som referens, och två nöjda klienter. Att söka jobbet var en av ingivelserna som seriedrömmarna gav. Taxin väntade utanför, det var dags att rusa mot ett nytt liv. Tankarna i taxin var en minnesreflektion tillbaka till den allra första drömmen som hade förändrat hans liv drastiskt. Beskedet som den gamle skallige mannen i den allra första om att han drabbats av akut leukemi trodde han inte på i första taget men rädslan och oron drev honom till slut mot en läkarkontroll. Följande dröm som kom med en för Paul omöjlig vetskap om det friska efter bara dryga två månader var så otrolig att han inte ens vågade tänka tanken om sanningen i den, men…Tredje drömmen uppmanade honom att uppsöka sin nästkusin i Kanada för ett karriär jobb och den fjärde lovade något helt annat… kanske en vit jul med oväntat slut…Drömmarna hade förändrat hans liv  i snabb takt med tvära kast från en ytterlighet till en annan. Vad skulle han kunna vänta sig härnäst? Eller skulle han bara följa livets nycker, onekligen blev livet spännande och ovisst.

Förstaklasskomforten på Air Canada gjorde drömmen behaglig. Snön virvlade i små  trombformade spiraler.  I drömmen närmade hon sig honom också gående barfota i nysnön. Hennes mörkblå schal flög med vinden och pryddes av snöflingorna som sakta smälte av hennes värme som spreds i luften. Hon log och hennes vågiga bruna hår följde hennes rörelser och kantade hennes utsökta ansiktsdrag med stil. Snön fortsatte att smälta i hennes fotspår. Drömmen stördes av kaptenens röst som informerade resenärerna om förfriskningar och diverse erbjudanden. Han öppnade ögonen sakta och andades ut. Under en bråkdels sekund såg han något som liknade hennes mörkblå schal som virvlade förbi. Kvinnan stängde toalettdörren hastigt efter sig. I nästa stund visade hans klocka hela tolv timmar framåt. Planet skulle landa vilken sekund som helst. Hade han sovit så tungt och drömmen hur länge varade den egentligen…?  

Planet gick strax därpå in för landning. Det uppstod plötslig turbulens, och det skakade kraftigt. Skyltarna med uppmaning att spänna säkerhetsbältet tändes, och ögonblicket efter hördes återigen kaptenens röst i högtalarna, som talade lite osammanhängande om något problem med motorerna innan ljudet plötsligt bröts igen. Paul stirrade ut genom fönstret medan han krampaktigt höll fast i armstöden.
Skakningarna blev allt kraftigare, och på marken kunde han se blåljusen som närmade sig i hög fart, och förvandlade hela flygplatsen till ett blåblinkande inferno.
Det var ett våldsamt oväsen i planet, men det överröstades av alla panikslagna människor som skrek och grät, allt medan planet obevekligt närmade sig marken med alldeles för hög fart.
Ett kraftigt brak följt av det skärande ljudet av metallbitar som slets sönder, ytterligare ett brak, och så blev allt svart!

Han blundade åter igen för att snabbt inse att han befann sig i en helt annan verklighet. Han kände sig varm om kinderna.
Han satt i en bekväm fåtölj med en brasa framför sig. En ståtlig gran bredvid den öppna spisen och ett långbord i angränsande matsalsdel. Bordet var vackert dukat med stora gnistrande guldkulor som enda juldekoration på en mörkblå duk med servetter i matchande färg. Servisen var klassiskt guldkantad och lämpad för högtiden.
– Å, äntligen är du vaken käre nästkusin? Paul rörde sig hastigt och upptäckte att det blixtrade till av okänd värk i hans huvud.
 – Jag vill presentera dig för Jessica Cornblade of Stansford din blivande executive director på Your IT Brothers in Brampton , sa Peter och gjorde en presenterande handgest mot kvinnan framför honom. Det enda som fastnade för hans blick därnäst var hennes mörkblå schal som hon prydligt svepte bakom nacken och det bruna vågiga håret. En för honom bekant rörelse.  Hon tog honom i hand, log och sa Välkommen till Ottawa!  
– Tack, kom det snabbt ur honom, han log tillbaka trots blixtarna som fortplantade sig i huvudet. Trots att hennes hand var varm kändes den ändå sval på ett overkligt vis.

Utanför syntes snön täcka fönsterbläcket och den svaga gatubelysningen avgav gnistrande stjärnor genom fönsterrutan. Paul drog ett djupt andetag….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.